NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Istinite priče

Hrvatski iseljenik cijeli je život pred svojom kćerkom skrivao mračnu tajnu

Sue sa ocem na svom vjenčanju (foto: privatni album)

Nešto prije 9 sati uvečer 17. prosinca 1936. godine, bivši policajac Martin Sullivan nagovorio je svog dugogodišnjeg kolegu da ga pusti iz policijskog automobila da posjeti svog sina prije nego dospije u zatvor.

Br. pregleda: 4954

Sue sa ocem na svom vjenčanju (foto: privatni album)

Autor: Zoran Stupar

'Godinu dana prije nego što mi je otac umro, pitala sam ga o tome. Slomio se i jecao, ali mi nije ništa rekao. Suze mi teku dok ovo pišem', priča nam Sue Vukelja Barlow (60). Sue je Amerikanka, potomak hrvatskih iseljenika, živi na Floridi. Njena obiteljska povijest krije strašnu tragediju.

Nešto prije 9 sati uvečer 17. prosinca 1936. godine, bivši policajac Martin Sullivan nagovorio je svog dugogodišnjeg kolegu da ga pusti iz policijskog automobila u kojem ga je ovaj iz zatvora vodio na saslušanje na sud. Sullivan je osumnjičen zbog napastvovanja 12-godišnje djevojčice zbog čega je ranije uhićen i zatvoren. Rekao mu je da želi posjetiti sina.  Bivši policajac otišao je u svoju kuću i uzeo pištolj s 15 metaka. Otišao je u obližnju kuću gdje je ubio dvoje ljudi čija kćer mu je čistila kuću, a za koju je tvrdio da je oženjen. Nakon toga krenuo je u ubilački pohod u kuću djevojčice za čije je maltretiranje osuđen. Djevojčica se zvala Antoinette Vukelja.

Djevojčica je bila s majkom u krevetu kad je ubojica stigao. Vrata je otvorio 13-godišnji Walter. U prizemlju kuće su bili i njegov 23-godišnji brat Milan te njihov otac Joseph. Walter je otišao na kat i pozvao majku Mary (rođena kao Marija Mihaljević u Oštarijama). Kad je ona sišla, Sullivan ju je upitao: 'Zašto si rekla sve one stvari o meni?' Mary je pobjegla na kat, a Sullivan je zapucao na Josepha i ranio ga. Milan ga je pokušao razoružati. Odjeknuo je pucanj i mladić je pao mrtav. Sullivan je krenuo za Antoinette, koja je u međuvremenu sišla dolje. U rukama je držao žarač. Dijete je pobjeglo u podrum i izašlo iz kuće kroz prozor. Njena je majka je bila zaključana na katu. Kada ih je poludjeli ubojica provalio, skočila je kroz prozor u dvorište. Dok je zazivala policiju. Sullivan je potrčao za njom kroz kuću u dvorište i vikao: 'Evo policije!' Ubio ju je s dva hica. Jedini preživjeli nakon ubilačkog pohoda bili su otac obitelji Joseph, koji je ranjen, Antoinette te 13-godišnji Walter, koji je Sullivanu otvorio vrata.

Walter je otac naše sugovornice. 

Sullivanu se tada pridružio i kolega. Zajedno su otišli pred kuću socijalne radnice. I nju je ubio. Vijesti su se počele širiti zajednicom. Kada su Sullivan i njegov kolega došli natrag u zatvor, čekala ih je rulja koja je željela samo jedno - linč.

Naslovnica Pittsburgh Pressa dan nakon stravičnog ubojstva

Desno na slici kuća u kojoj se dogodio strašan događaj, prikazan je prozor s kojeg je Mary skočila u dvorište

Sue je svjedok da je tragedija ostavila velik trag na njenom ocu.

'Moja teta je kasnije objasnila da je otišao gore i upozorio majku da Sullivan možda ima pištolj. I to na hrvatskom jeziku', kaže nam. 
'Njegov otac, moj djed, Joseph (koji je preživio ranjavanje, op.a.) ostavljen je sa sedmero djece, od kojih su neki tada bili odrasli. Umro je kad sam imala 14 godina i mislim da je bio ogorčen stari čovjek koji je mnogo pio. Sjećam se kad smo ga jednom prilikom posjetili, sjedio je na vrhu stepeništa svog doma sa bocom na stolu. '

Sedmero preživjele braće na Josephovom sprovodu

Tragedija je utjecala i na njen život.

'Oduzeta mi je baka koja bi bila izvor mog znanja o mom hrvatskom naslijeđu. Srećom, moj stric i teta su mi dali djeliće informacija o Ogulinu, Oštarijama, kojih se sjećam. Nitko nikad nije govorio o događajima te noći. Većina nas djece nije o tome znala ništa', zaključuje Sue.

Pravda je u 30-im godinama bila brza. Sullivan je osuđen 1937., a smaknut 1938. 


Čitajte još:


03.11.2015.

Foto: privatna arhiva

AMERIKANKA PONOSNO ČUVA STOGODIŠNJE HRVATSKE PUTOVNICE 'Još uvijek živim tamo gdje su se baka i djed doselili kad su došli u SAD'

14.02.2018.

Njena znatiželja oko domovine svojih predaka rezultirala je odlaskom u Hrvatsku 2007. godine. Više>

YouTube screenshot

BIVŠA HRVATSKA GLUMICA POSTAJE PUSTINJAKINJA 'Ona osjeća da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja'

19.12.2017.

Sestra Edita 2008. godine položila je zavjet, izabravši do kraja života ostati u siromaštvu i odricaju. Više>

Facebook: Kristina- Kiki Terihaj

ZAGOVOR SVECA IVANA PAVLA II. 'Tešku operaciju prošla sam bez ikakve boli'

14.11.2017.

Kristina iz Slavonskog Broda posvjedočila je kako joj je zagovor sveca pomogao pri teškoj operaciji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina