NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

Kraj velike karijere: Ivan Ott je bio najbolji zastupnik iseljenika

40. godina novinarske karijere Ivana Otta

Novinarski rad Ivan Otta može se opisati u jednoj rečenici, odnosno kroz nadimak koji su mu dodijelili Hrvati u Njemačkoj - 'Ivan je savjest iseljene Hrvatske.'

Br. pregleda: 2166

40. godina novinarske karijere Ivana Otta

Ivan Ott s dr. Franjom Tuđmanom

Autor: Marina Stojak

- Iza mene je četrdeset godina novinarske karijere, završilo je jedno prekrasno razdoblje ali ću i dalje nastaviti pisati. Iako sam u Njemačkoj živio i radio više od 50 godina, nisam promijenio državljanstvo i nisam se busao u prsa svojim zaslugama u vrijeme stvaranja hrvatske države i drugim brojnim učinkovitostima – izjavio je Ott. Ipak, njegove novinarske i druge zasluge nisu ostale nezapažene. Bio je zaljubljen u svoj posao, u novinarsku profesiju kojoj se davao u cijelosti.
Nevjerojatna je činjenica da je Ivan Ott u mirovini već 13 godina. Unatoč tome u potpunosti je bio angažiran svakodnevnim radom u vanjskopolitičkoj redakciji njemačke radio i televizije u Stuttgartu na SWRu. No vrijeme čini svoje, tako da se ovaj živahni i vrsni novinar nakon 40 godina bavljenja novinarstvom i 30 godina rada na SWRu 31. prosinca 2011. i službeno povukao u mirovinu.
- Kuloarima se pronijela vijest da naša vanjskopolitička redakcija SWR odlazi u mirovinu. Ne, ne, to nije istina. Mi i dalje radimo. U mirovinu odlazi Ivan Ott, a koliko ga ja poznajem, on će i dalje nastaviti raditi. Većini od vas ovdje prisutnih je poznato da je Ivan izučio elektrotehniku u Zagrebu, jer je otac od njega tražio da izuči pošten zanat. Završio je školu koju nije volio. U bivšoj Jugoslaviji Ivan nije ostao jer je došao u konflikt sa tadašnjom politikom, 1961. godine se na pustolovan način prebacio, zapravo pobjegao u Njemačku. O tome bi mogli pričati cijelu večer.
Mnogi znaju da je Ivan imao tragično, teško djetinjstvo koje je opisao u povijesnom romanu 'Ukradeno djetinjstvo' gdje je obradio svoje doživljaje i na taj se način vjerojatno oslobodio svojih traumatskih uspomena. Prema romanu je snimljen i odličan dokumentarni film, dok je izdanje na njemačkom jeziku spremno za tisak. Ivan Ott je ostavio svoje tragove u SWR radio postaji kroz brojne radio reportaže na njemačkom i hrvatskom jeziku. Lista ljudi s kojima je vodio intervjue je beskrajno dugačka. Sjećat ćemo ga se po literarnim večerima, po duhovitim kratkim pričama o svećeniku don Šimi, dječjoj knjizi o mačjim pričama. Njegove duhovite božićne priče koje se već godinama objavljuju na našim SWR radio valovima postale su tradicija. Iza sebe ostavlja i brojne dragocjene tonske dokumente – rekao je dr. Karl-Heinz Meier-Braun šef vanjskopolitičke redakcije SWR i integracijski zastupnik pri ovoj radio postaji, te profesor na fakultetu u Tübingenu na proslavi u Stuttgartu.

Brojna priznanja


Ivan Ott je tijekom svog radnog vijeka primio brojna priznanja. U njegovoj radnoj sobi pohranjena su odlikovanja njemačkog i WFV nogometnog saveza zlatne, srebrne i brončane medalje, zahvalnice njemačkog Caritasa, diplome, pokali brojnih športskih i kulturnih klubova i iseljeničkih udruga, kao i odlikovanja i priznanja hrvatskih tiskovina Športskih novosti, Vjesnika i Večernjeg lista. Najveće priznanje Ottu je dodijelila Vlada RH, odličje Zvijezde Danice s likom Katarine Zrinski za pruženu humanitarnu pomoć Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata 1990. – 1995. godine. Posebice se ističu njegove zasluge za pomoć zbrinjavanja djece ratnih žrtava i u izgradnji dječjeg Caritasova doma u Brezovici kraj Zagreba. Davne 1993. godine je u akciji njemačkog radija SWR Stuttgart prikupljeno oko 12 milijuna DM za izgradnju dječjeg centra Brezovica kraj Zagreba, prisjeća se Ott. - Vaš rad je od neprocjenljive vrijednosti, posebno u danima kad je Hrvatska u svijetu tražila priznanje i prijatelje, od srca veliko hvala – kazao je prof. dr. Zoran Jašić, prvi hrvatski veleposlanik u Njemačkoj i svijetu Ottu, neposredno prije svog odlaska s dužnosti u Bonnu.

Životni put Ivana Otta


Novinar i književnik, Ivan Ott je rođen u Zagrebu 1934. godine. Njegov život je sličan brodu koji se probijao morem kroz burna povijesna vremena. Rođen je u siromašnoj radničkoj obitelji. U ranoj mladosti, s godinom i pol starosti roditelji su ga otisnuli u bijeli svijet. Naime, Ivana su usvojili 'teta Slavka i stric Franc', profesionalni vojnik kraljevine Jugoslavije, časnik po činu. U svibnju 1945. obitelj je evakuirana u Austriju u logorište Viktring kod Celovca. Slijedi Križni put i smještaj u koncentracijski logor Teharje kraj Celja. Nakon svirepog ubojstva Slavke i Franceka, jedanaestogodišnji Ivan biva prebačen iz logora Teharje u logore za djecu u Celju, 'Petriček' i 'Štigarjeva vila', takozvani odgojni Domovi za djecu državnih neprijatelja. Godine 1946. slučajno ga pronalazi tjelesni otac Stjepan i vraća u Zagreb, u krug obitelji.

Prva četiri razreda Osnovne škole završio je u Ljubljani, prvi razred Gimnazije u Celju. Diplomirao je u Zagrebu na srednjoj Tehničkoj školi, elektrotehniku. Ivan Ott je živi svjedok poratnih komunističkih zločina. Nakon Viktringa i križnog puta Bleiburga, logora smrti Teharja kraj Celja, popravnih domova za djecu državnih neprijatelja, i nakon školovanja emigrira u Njemačku 1961. godine i nastanjuje su u Stuttgartu. Počinje raditi u svjetski poznatim tvornicama, AEG-u i SIEMENS-u, u elektronskim računskim centrima. Sve do 1971. godine izbjegavao je kontakte sa emigrantima iz bivše Jugoslavije. Tek 1971. uključuje su u športsko-društveni život 'gastarbeitera' s područja Jugoslavije. Osniva nekoliko športskih klubova (nogometni, stolni tenis, šah) i organizira nekoliko športskih europskih prvenstava, postaje član (predsjednik i dopredsjednik) brojnih športskih i kulturnih društava te član njemačkog športskog suda (Verbandsgericht WFV) u pokrajini Württemberg.

Član je Hrvatske kulturne zajednice Stuttgart, dvanaest godina za redom vodi i organizira hrvatske glazbeno-literarne večeri u njemačkoj radio postaji SWR (SDR) Stuttgart. Godine 1971. počinje pisati za Športske novosti Zagreb. To je početak njegova novinarskog rada u Hrvatskoj. Slijedi suradnja sa drugim glasilima Vjesnikove izdavačke kuće, VUS, Vjesnik, Večernji list, Arena, Vikend, Uradi sam. Radi i za druge novine na području bivše Jugoslavije i Njemačke: Delavec-Ljubljana, Oslobođenje-Sarajevo, Rilindija-Priština, YU Novosti-Beograd, Dijasporski list-Freiburg, Živa Zajednica-Frankfurt, Hrvatsko Slovo-Zagreb, CROtime-Stuttgart, katolički elektronski glasnik VERITAS-Dubrovnik i još neke druge. Godine 1979. radio SWR Stuttgart poziva ga da se oproba kao radio reporter u ARD programu, WDR Köln za jugoslavensku redakciju. Godinu dana kasnije počinje raditi i za DW, Köln, Radio Freies Berlin, RFB i potom i za HRT, Radio Zagreb.

Godine 1991. se prvi put okušao na literarnom području. U svom literarnom prvijencu, povijesno-autobiografskom romanu „Ukradeno djetinjstvo“ opisuje tragediju hrvatskog naroda. Roman je 1999. godine postigao senzacionalan uspjeh. Prvo izdanje je tiskano na slovenskom jeziku. U Sloveniji je po romanu snimljen cjelovečernji dokumentarni film „Otroci sa Petrička“ koji je višeput nagrađivan, a na festivalu slovenskog filma u Portorožu je 2007. proglašen najboljim slovenskim filmom u svim kategorijama. Knjiga postaje bestseler u Sloveniji, 2009. godine. Roman je predstavljen i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a na slovenskom jeziku promoviran je u 25 gradova iz 4 države: Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i USA.

Uz to, 2001. godine su tiskane brošure 'Wurzel der Gewalt auf dem Balkan'- 'Korijen nasilja na Balkanu', 'Erlebnise des Don Simeon', 'Doživljaji don Šime' i Katzengeschichten - 'Mačje priče' u izdanju Kalke Verlaga.
2005. godine 'Stari i novi doživljaji don Šime' i 'Mačje priče', knjiga za djecu na njemačkom jeziku u izdanju ORION-a iz Rijeke. 2010. godine 'Djeca žrtve rata i poraća, optužuju' zaklada Bošković. Gerhardt Hess Verlag priprema treće, obrađeno izdanje romana 'Ukradeno djetinjstvo' na njemačkom jeziku. Ivan Ott je objavio i mnogo kratkih priča. Dobitnik je nekoliko nagrada za kratku priču. Prisutan je u brojnim njemačkim i hrvatskim antologijama. Ott je član njemačkog književnog društva IGdA, Interessengemeinschaft deutschsprachiger Autoren e. V. i Udruge dječjih pisaca u Zagreb. Slovenska Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina je 2011. godine priznala Ivanu Ottu status žrtve i političkog zatvorenika od svibnja 1945. pa sve do njegove punoljetnosti.21.06.2014.

FOTO: Pixabay

ZADARSKI ARHEOLOZI U PAŠMANSKOM KANALU Pronašli koštice maslina stare 3500 godina

19.10.2018.

Zadarski arheolozi pronašli su u podmorju između otočića Ričula u Pašmanskom kanalu i Turnja obilje raznovrsnih arheoloških svjedočanstava iz srednjega brončanog doba. Više>

Foto: HP Mostar

DVA STARA HERCEGOVAČKA JELA otisnuta na prigodnim poštanskim markama

17.10.2018.

Niti jedna svečanost u Hercegovini nije mogla proći bez cicvare i uštipaka. Više>

FOTO: Youtube

(VIDEO) CROATIA HOT AIR BALLOON RALLY 2018 Balonaši nad Zagorjem

17.10.2018.

Croatia Hot Air Balloon Rally događaj koji se održava svake godine od 27.4. do 1.5.u organizaciji Balon kluba Zagreb. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom