NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.11.2018
tekst
tekst

Kultura

Stuttgart: Više od dvije tisuće ljubitelja glazbe uživalo u nastupu hrvatske zvijezde

Diana je izuzetno svestrana pianistica (foto: CroExpress)

Diana Brekalo nastupila u Liederhalle.

Br. pregleda: 2297

Diana je izuzetno svestrana pianistica (foto: CroExpress)

Autor: CroExpress

U renomiranoj koncertnoj dvorani Beethoven sale kongresnog centra Liederhalle u Stuttgartu, hrvatska pijanistička zvijezda svjetskog glasa, Diana Brekalo je svojom izvanrednom izvedbom koncerta Klare Schumann za glasovir i orkestar a-mol,op.68 u pratnji simfonijskog Orkestra Orkesterferajna iz Stuttgarta oduševila mnogobrojnu publiku. Priredila im je vrhunski koncert, a 2150 ljubitelja glazbe u publici znali su to cijeniti, ispunivši dvoranu do zadnjeg mjesta. Dvoranu, u kojoj nastupaju najrenomiraniji svjetski solisti i orkestri.

Diana je izuzetno svestrana pianistica koja svoju vrhunsku klasu očituje na nekoliko glazbenih polja. Završila je prestižni studij Master of Music na Guildhall School of Music & Drama u Londonu sa odličjem, ima dugogodišnje iskustvo kao solistica sa mnogobrojnim vrhunskim orkestrima kao što su Orchester Royal Philharmonic Orchestra, jedan od najboljih orkestara u svijetu, Stuttgarter Philharmoniker i Stuttgarter Kammerorchester i drugi. Nastupala je i kao član više komornih formacija koje imaju vrlo visoku internacionalnu razinu; pa s klavirskim triom Solarek kojeg čine dvije izuzetne solistice violinistica Marina Solarek, član Royal Opera House i violončelistica Miriam Lowbury, članica Londonske Philharmonie. Diana je nositeljica mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih odličja kao što su ‚Jugend musiziert‘, International Hastings Concerto Competition, International Piano Competition Ibiza.

Diaba surađuje sa skladateljima, svjetskim gigantima Nove Glazbe, dr. prof. Milkom Kelemenom, čiju će klavirsku sonatu ‘Oubliée’, koju je za nju komponirao, praizvesti 19. svibnja u Londonu u renomiranom St.Martinu u organizaciji hrvatskog Veleposlanstva. Surađuje i sa i velikanom filmske glazbe Christopherom Gunningom (filmovi Agathe Christie, serija i film Rebeka, kao i brojni televizijski filmovi). Za Dianu je komponirao sonatu sa 5 stavki koju je Diana praizvela 30.ožujka u St. Peteru u Londonu.

Diana također nastupa u duetu sa internacionalno renomiranom
švedsko-njemačkom mezosopranisticom Mae Heydorn.

U siječnju je u Londonu u suradnji sa hrvatskim veleposlanstvom svirala djela hrvatskih skladatelja i zajedno sa svojim klavirskim triom i Mae Haydorn pokazala da ima veliko srce – održala je concert za one kojima je potrebna pomoć za poplavljenu školu u slavonskoj Gunji.

Jedan je od najvećih promotora hrvatske klasične glazbe u svijetu.
Sve to govori o njenoj visokoj nadarenosti, svestranosti i vrhunskoj svjetskoj umjetničkoj klasi.

09.04.2015.

FOTO: Pixabay

OTVOREN 41. MEĐUNARODNI SAJAM Knjiga i učila - Interliber

13.11.2018.

Na sajmu će se predstaviti tristotinjak izlagača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih