NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2018
tekst
tekst

Istinite priče

Ovo su najbolje iseljeničke priče koje ste ikad čitali

Foto: CroExpress

Izbor najboljih priča iz iseljeništva.

Br. pregleda: 17748

Foto: CroExpress

Autor: CroExpress

Od početka djelovanja portala radili smo na tome da konstantno budemo u kontaktu s Vama, čitateljima. I niste nas razočarali - slali ste nam svoje priče iz iseljeništva; uglavnom pozitivne, lijepe i motivirajuće životne priče, no bilo je i onih koje pokazuju drugu stranu života u iseljeništvu. Ovo je izbor najboljih od najboljih. Vjerujemo da ćete uživati čitajući ih (klikom na naslov).

Ako s nama želite podijeliti svoju priču iz iseljeništva (ili Hrvatske) pošaljite nam je na:

redaktion@croexpress.eu
zoran.stupar@croexpress.eu
ili na našu Facebook stranicu.


PRIČE IZ NJEMAČKE


Bernard Mandić (24) u Njemačkoj živi posljednjih devet mjeseci. Doselio je zbog posla; u Hrvatskoj nije imao redovit posao niti primanja, nije mogao plaćati režije. 

'Nekad najbolja učenica, čistila sam njemačke hotele. A danas....'

Mirjana Renić Matić poslala nam je iskrenu i emotivnu priču o svom odlasku u Njemačku, o šest najtežih mjeseci u svom životu. Fotografije govore više od tisuću riječi – na naslovnoj fotografiji članka je Mirjana tijekom prvog susreta sa petogodišnjom kćerkicom nakon šest mjeseci razdvojenosti.

Odradio jedan dan u Njemačkoj; evo kako je potrošio dnevnicu

Vlado Matanović iz Zagreba je nedavno na jedan dan upućen u njemački Schwangau odraditi posao - montirati stepenice za slučaj nužde. Odmah je znao što će učiniti sa zarađenom dnevnicom. Nakon radnog dana, uputio se u trgovinu. Što je taj dan zaradio, to je i potrošio. 

'U suzama sam ostavila dijete u Hrvatskoj; za 72 sata u Njemačkoj sam dobila posao'

Otići iz domovine i za sobom ostaviti dijete vjerojatno je najteži dio odlaska u iseljeništvo. No, mnogi se odlučuju na takav potez jer im je to jedini način da pronađu posao u inozemstvu. Takvo svoje iskustvo iznijela je ova žena.

Hrvatica u Njemačkoj smišljala kako preživjeti s 50 €; a tad ju je gazda šokirao

'Došao je i rujan 2013., moj prvi radni dan. Dobila sam jednu sobicu u staračkom domu gdje sam spavala, a ostatak vremena radila. Imala sam svega 50 eura u džepu i mislila kako ću uopće preživjeti taj mjesec.' Kristinu je iznenadila dobrota njenog poslodavca koji je zadobio njenu vječnu zahvalnost jednim svojim potezom. 

'Dade Švabo priliku Hrvatici. Kako se sramim...'

'Prije dva mjeseca sam došla u Frankfurt sa mužem i sinom od 6 godina.
Stala Švabi u prkos, a duša trza. Našli smo u roku 5 dana stan. U 10 dana se zaposlili. Od vrata do vrata sam kucala tražeći posao sa prevedenim diplomama običnih srednjih škola. Ja hotelijer, a muž limar.' Ovo je priča Slavice Kožul. 

Gubio je nadu tražeći posao u Njemačkoj; a onda se dogodilo ovo

Željko je odlučio otići iz Slavonskog Broda, ponukan lošom ekonomskom situacijom. Posao u inozemstvu počeo je tražiti preko interneta. Slao je zamolbe, vraćale su mu se odbijenice. Nakon nekoliko dana polako je počeo gubiti nadu, strpljenje ga je izdavalo. Ali jednog dana javio se na oglas objavljen u jednoj Facebook grupi...

'Švapski put' hrvatskog iseljenika: 'Nije sve bajno kako ljudi misle, ali...'

'Priuštiti si lijep godišnji, nekakav manji luksuz, ručak itd., postaje normalno. Nije mi ni u HR bilo tako loše, ali mogućnosti su ovdje neusporedive. To je i razlog da sam došao. Prijatelji koje sam doveo mi pomažu da se ne osjećam kao stranac stalno. Jako je lijepo kad si složiš 'malu Hrvatsku' u drugoj zemlji.'Branko Špoljar (28) prije godinu dana preselio je iz Hrvatske u Njemačku. Ovo je njegovo iskustvo; njegov, kako kaže, 'švapski put'.

'Šefica gladna novca me tjerala da radim juhu od pokvarenog krumpira'

Kako napraviti goveđu juhu bez mesa? Mi ne znamo, ne zna ni naš sugovornik, ali zna njegova bivša šefica. Riječ je o samo jednoj postaji na njegovom putu do posla kojim je konačno zadovoljan. A do njega je prošao doista svašta.

Rad, a ne raj: Tipičan dan hrvatskog bauštelca u Njemačkoj

Ako je itko i mislio da je Njemačka raj na zemlji u kojoj teku med i mlijeko, a žuljevi na rukama su nepoznat pojam, uvjerit ćemo vas u suprotno. 

Zaposlila sam se nakon tjedan dana u Njemačkoj. Mislila sam da ću čistiti, a kad ono...'

Kako to izgleda kada ne znate jezik i nadate se bilo kakvom poslu, a padne vam sjekira u med...


'Nisam vjerovala kad su mi rekli da su bolji poslovi rezervirani za Nijemce, razmišljam o povratku'

Kad misliš da je Njemačka jedno, a ona ispadne nešto potpuno drugo.

PRIČE IZ NORVEŠKE

Došao u Norvešku 'na blef' i našao posao za 16 dana; evo što savjetuje

- Došao sam u Bergen prije mjesec dana 'na blef'. Ne potpuni, imao sam gdje spavati i jesti, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim 'lordag', subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan – priča svoju priču Mateo Petric (35) iz Posušja.

'U Norveškoj nije tako lako pronaći posao kao što se piše'

- U Norveškoj nije nemoguće pronaći posao, ali nije ni tako lako kao što se piše – počinje svoju priču Riječanin Siniša Sovilj (37), koji je mjesec dana proveo u Oslu.


PRIČE IZ AUSTRIJE

'Poslao sam 800 mailova u Austriju, Njemačku... Smijali su mi se, ali onda je počelo'

Andrej Vitez (32) živi i radi u Austriji, gdje se preselio zbog posla. Kao i mnogi drugi koji su bili prisiljeni otići raditi u inozemstvo, i on je bio razdvojen od svoje obitelji. I to ravno stotinu dana. Evo kako je izgledao trenutak ponovnog ujedinjenja s kćerima. 


PRIČE IZ KANADE


Koprivničanka Ana Kovač (28) pridružila se prije godinu dana tisućama hrvatskih građana koji su odlučili bolju budućnost potražiti izvan Lijepe naše.


Je li Kanada raj na zemlji ili je se neopravdano uzdiže na tron? Pavao Jelović iz Kanade, ponukad našim tekstom o životu u ovoj zemlji, iznio je svoje razmišljanje o ovoj temi.

Hrvat u Edmontonu: posao našao preko noći; radi 16 sati, plaća je odlična

'Radna dozvola i štambilji u putovnici. Sada je sve na meni. Na aerodromu u Vancouveru shvaćam da je ovo totalno drugačije od moje Hrvatske (mislim na sport). Na deset televizora samo hokej. Nema nogometa. Nakon popijenog vrča pive sjedam u avion za Edmonton i pri dolasku vidim gdje sam došao. Peti mjesec je, a ja zabundan kao u Hrvatskoj u 1. mjesecu i pjevam si u glavi onu pjesmu od Severine - VIDIO SAM SNIJEG U MAJU, hahaha...'

'Mnogi su mi rekli – nemaš šanse, u Kanadi ti diploma ništa ne znači'

Radno iskustvo i hrvatska diploma u Kanadi itekako vrijede, tvrdi Tihana Radojčić, djevojka iz Hrvatske koja je otišla u kanadski Calgary.


PRIČE IZ ŠVEDSKE

 'Za Hrvatsku sam bio spreman i umrijeti, nikad nisam želio otići. Ali...'

- Vjerojatno kao i većina novih hrvatskih iseljenika, do samo prije par godina ni na pamet mi nije moglo pasti da ću svoju prelijepu Hrvatsku, za koju sam sam se borio i bio spreman umrijeti, jednostavno morati napustiti i zamijeniti je dalekim sjeverom – započinje svoju priču Luka Marić. On je s obitelji, trbuhom za kruhom, bio prisiljen napustiti Hrvatsku i skrasiti se u švedskom Malmöu. 

'Švedska me oduševila zbog mogućnosti koje pruža ljudima'

Nakon obiteljske tragedije koja ju je zadesila, Zagrepčanka, Slavica Božičević 1987. godine napušta rodni Zagreb, toliko opjevanu svoju Ilicu i odlazi u Švedsku. 


PRIČE IZ IRSKE I UJEDINJENOG KRALJEVSTVA


Osječanka Matea Maras šokirala je sve svoje bližnje kad je u 30 dana realizirala svoj plan preseljenja iz Slavonije u glavni grad Irske, Dublin. Matea mnogo toga duguje mladiću koji ju je dočekao na dublinskom aerodromu, a nikad je prije toga nije vidio. I nakon toga posvetio svaki trenutak slobodnog vremena da pomogne Matei. Ovo je njena priča. 


Ella Dvornik, kćer pokojnog pjevača Dine Dvornika, opisala je kako se 2013. godine zaputila u inozemstvo s 900 kuna u džepu. Ondje je vrlo brzo doživjela živčani slom, no danas je oduševljena svojim životom. 

Iseljenik oduševljen Dublinom: nakon dva mjeseca pronašao posao iz snova

Nakon dva mjeseca života u Dublinu, Vinkovčanin Vjeko Berton (35) oduševljen je novim gradom i gostoljubivošću Hrvatima tradicionalno simpatičnih Iraca. Pronašao je svoj posao iz snova, polako postaje pravi Irac.


Angelo Zgorelec 1978. godine izdao je prvi kompjuterski časopis u Europi. Ovo je njegova priča do uspjeha. 


PRIČE IZ SAD 

Hrvat u New Yorku: 'Okrutnost neokapitalizma je zapanjujuća! A vjera u sebe je sve'

Davor Anić (33) je krajem 2013. godine odlučio napraviti veliki životni korak. U potrazi za novim horizontima preselio se u Veliku Jabuku. New York je postao njegov novi dom.

Iz Amerike vodi Hrvate u sela njihovih pradjedova, pomogao stotinama da pronađu korijene

Robert Jerin (68) iz Clevelanda se već 29 godina bavi vrlo zanimljivim poslom – pronalaženjem predaka hrvatskih iseljenika iz SAD.


PRIČE IZ AUSTRALIJE I NOVOG ZELANDA


Ivica Golubić (28) iz Hrvatske se prije dvije godine otisnuo na dalek put. Odredište - drugi kraj svijeta, Australija. Razlog nije bio besparica i nezaposlenost, kao kod mnogih mladih koji napuštaju zemlju. Razlog je bio – ljubav.


'Ustajanje u 4.30h, pred očima mi je magla. Pokušaj guranja četkice za zube u usta umjesto u oko i uvjeravanje samog sebe da mi prsti nisu utrnuti od problema s kralježnicom nego zbog predugog spavanja. 4.35: odbijanje od štokova do kuhinje,mućkanje onog sranja koje zovu kavom i prvi pokušaj čišćenja magle ispred očiju.'

Evo kako je Hrvat u Novom Zelandu reagirao na prvu plaću

'Heath je otišao po nekakav hamburger ili nešto slično, a ja strijepim pred metalnim čudovištem. Mislim si: 'Ma ko ga je*e' i gurnem plastiku unutra...pin...koji mi je pin?' Ah da, sjetih se. Okinem brojeve i čekam. Kad je kanta odvrtila svoje i izbacila mi cifru, ostao sam zabezeknut. Stoji on kraj mene i pita: 'Nešto nije u redu? Nisi sretan?'


Buđenje u 4.30h. Prva misao 'ne da mi se'. Buljenje u plafon u mraku sobe i zbrajanje mogućih obveza za današnji dan. U 5h se javlja vekerica na mobu, gašenje istog i druga misao: 'fakat mi se ne da'. Klasika. 

Došla raditi u Sydney i šokirala se: Petkom piju, ne poštuju pravila...

'Rukovala sam se sa dvojicom šefova koji su me odveli u konferencijsku salu. Sjeli smo. Ja uspravno, s prekriženim nogama, spremna na teška pitanja. Oni opušteni, s 'japankama', ležerni. Koje je bilo prvo pitanje?
'Hoćete li nešto popiti? Pivo? Jabukovaču?'
Što? Je li to trik pitanje? Nisam znala što da kažem pa sam pustila čeljust da mi visi.'

Otišao sam na Novi Zeland iz jako dobrog razloga. Vratit ću se, makar u lijesu...

'U trenucima kad se osjećam loše stavljam na sebe crvenu Levisovu majicu koju mi je draga poklonila.'

21.02.2015.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni