NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

Izvadili ste fotoaparat na kolodvoru? Prijeti vam prekršajna prijava

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

Zabranjeno je fotografirati!

Br. pregleda: 19900

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

Autor: Zoran Stupar

Šećete li zagrebačkim (ili bili kojim drugim) Glavnim željezničkim kolodvorom i poželite nešto uslikati mobitelom ili fotoaparatom, dobro pazite. Prijeti vam ni više ni manje nego - prekršajna prijava.

Naime, jedna nam se čitateljica požalila na neugodnost koju je doživjela izvadivši fotoaparat na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Zaštitar ju je zamolio da ne fotografira. Na njeno traženje objašnjenja, dobila je odgovor da su im, eto, dane takve upute. Mi smo objašnjenje potražili u Hrvatskim željeznicama.

'Za fotografiranja i snimanja na prostoru željezničke infrastrukture, u ovom slučaju zagrebačkog Glavnog kolodvora, potrebna je suglasnost, odnosno dopuštenje HŽ Infrastrukture. Tim dopuštenjem HŽ Infrastruktura vam odobrava fotografiranje (snimanje) na traženom mjestu u određeno vrijeme, naravno, ako je to na tome mjesto dozvoljeno', pojašnjava nam Ingrid Grbeša iz Korporativnih komunikacije ove tvrtke.

No, to nije sve. Ako i dobijete dozvolu za fotografiranje, nešto ćete morati dati zauzvrat.
'Dopuštenjem se društvu HŽ infrastruktura obvezujete dostaviti 20 fotografira u visokoj rezoluciji koje HŽ Infrastruktura može nastaviti koristiti, naravno, uz Vaš potpis. Također, u tome dopuštenju HŽ Infrastruktura ističe da ne snosi nikakvu odgovornost koja može nastati tijekom fotografiranja (snimanja)', poručuju iz HŽ Infrastrukture.

Na (ponovljeni) upit temeljem kojih zakona ili drugih propisa HŽ infrastruktura primjenjuje ovakvu praksu te kakve su moguće sankcije, isprva je izbjegnut izravan odgovor. Odgovoreno nam je da to rade kako bi očuvali sigurnost putnika, korisnika prijevoza i trećih osoba koje se nalaze na području željezničke infrastrukture. 

 

Nakon inzistiranja da nam se odgovori na postavljena pitanja, rečeno nam je da su 'pristup, kretanje i zadržavanje trećih osoba na Željezničkoj infrastrukturi kao i mogućnost pokretanja prekršajnog postupka protiv osoba koje narušavaju unutarnji red u željezničkom prometu regulirani odredbama Pravilnika o unutarnjem redu u željezničkom prometu.' Na zakon temeljem kojeg bi se branilo fotografiranje na javnom prostoru poput željezničkih kolodvora nam nije ukazano.

A onda smo bacili oko i na spomenuti pravilnik. U Pravilniku o unutarnjem redu u željezničkom prometu (NN 124/10) fotografiranje se uopće ne spominje. Spominje se zabrana kretanja preblizu vlaka u pokretu, iskakivanja iz vlaka, stajanja na kolosijeku i sl. No, fotografiranje ne. Nejasno je i na koji način fotografiranje ugrožava sigurnost putnika.

Unatoč potpuno nejasnim razlozima zbog kojih nadležni brane fotografiranje bez dozvole na željezničkim kolodvorima, rijetko će se tko upuštati u rasprave sa zaštitarima koji bi vas na kolodvoru mogli 'haltati'. Dakle, pazite da ne izvadite mobitel i okinete 'selfie' na željezničkom kolodvoru.

Mogli bi imati problema sa zakonom...

12.12.2014.

Foto: Hina

ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA LUKE MODRIĆA Od zapaljene kuće i prognaništva do najboljeg igrača svijeta

25.09.2018.

Modrić je bio predodređen za to da postane vrhunski igrač. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice