NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

15.11.2018
tekst
tekst

EU

USRED BUDVE Stotine ljudi poručile: 'Crnogorci su Srbi! Oslobodit ćemo srpsko more!'

Youtube snimka zaslona

Na budvanskom skupu dominirala je poruka o nepostojanju crnogorske nacije.

Youtube snimka zaslona

Autor: Hina/CroExpress

Stogodišnja tzv. Podgoričke skupštine, kada je na nasilan način proglašeno ujedinjenje Srbije i Crne Gore, obilježena je u srijedu navečer u Budvi unatoč protivljenju crnogorskih vlasti i zabranama, a s okupljanja je odaslana poruka o nepostojanju crnogorske nacije.

Srpsko nacionalno vijeće najavilo je da će godišnjicu obilježiti diljem Crne Gore, unatoč zabranama u pojedinim mjestima i protivljenju crnogorskih vlasti i zabrani dolaska nekim srpskim intelektualcima koje je predvodio kontroverzni književnik Matija Bećković.

Proslavi u srijedu navečer u Budvi nazočilo je nekoliko stotina građana, a bili su prisutni svi čelnici prosrpskog Demokratskog fronta i svećenici Srpske pravoslavne crkve (SPS), a posebni gost bio je Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore i premijer zajedničke države u vrijeme Slobodana Miloševića.

Crnogorski premijer Duško Marković u više navrata upozorio je da je proslava takozvane Podgoričke skupštine provokacija i pokušaj stvaranja novih podjela, te da proslave tog i sličnih skupova nisu orijentacija službene Crne Gore.

Na budvanskom skupu dominirala je poruka o nepostojanju crnogorske nacije, a sudionici su poručivali da su ‘Crnogorci Srbi’, ‘važno je da se srpski narod ujedini’, ‘režim Mila Đukanovića bi će poražen’ i ‘oslobodit ćemo srpsko more'.

Bulatović je kazao da je državno ujedinjenje Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca veliki datum ‘naše prošlosti”.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve, Momčilo Krivokapić ustvrdio je da je ‘prije 100 godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin'.

08.11.2018.

Foto: Hina

GRABAR-KITAROVIĆ RAZGOVARALA S MERKEL 'Pričale smo o Trumpu'

14.11.2018.

Razgovarala i s premijerkom Islanda, Katrin Jakobsdottir i premijerkom Srbije, Anom Brnabić. Više>

Youtube snimka zaslona

MERKEL PODRŽALA OSNIVANJE EUROPSKE VOJSKE Naši europarlamentarci impresionirani, ali Tomašić upozorava: 'Imali smo je i u Jugoslaviji'

14.11.2018.

Merkel je u utorak u Strasbourgu u Europskom parlamentu sa zastupnicima raspravljala o budućnosti Europe. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih