NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

15.11.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

'U HRVATSKOJ NAS NITKO NE RAZUMIJE' Čabarski bend pjeva na arhaičnom dijalektu koji izumire, pokrenuli kampanju koja će pomoći očuvanju

Youtube snimka zaslona

Snimaju album.

Youtube snimka zaslona

Autor: Z.S.

Čabarska grupa
Na Knap odlučila je pokrenuti crowdfunding kampanju kako bi sakupili novac za snimanje prvog albuma, jedinstvenog po tome što će se na njemu pjevati na čabarskom dijalektu, zaštićenom hrvatskom kulturnom nematerijalnom dobru.

Kako kaže Saša Ožbolt, jedan od dvojice članova grupe, riječ je o dijalektu koji zbog iseljavanja pomalo izumire. U svojim rock i blues pjesmama oni ga promoviraju i pomažu da opstane. 'U Hrvatskoj nas nitko ne razumije', kaže Josip, drugi član benda.

Prvotna ideja bila je obraditi tradicijsku glazbu Gorskog Kotara na rock i blues način, ali na kraju su odlučili raditi autorske pjesme, kojih su dosad napravili tridesetak. Snimili su i osam amaterskih video spotova. No, došlo je vrijeme za snimanje profesionalnog glazbenog albuma na kojem će biti deset pjesama. Snimit će i jedan video spot. 'U Na Knapu smo dobili nešto fenomenalno'

'Ako je išta u hrvatskoj dijalektologiji teško, onda su to sigurno čabarski govori. Ali, evo, ja sam imala sreću upoznati jedan bend koji mi je približio te govore i rastumačio mi ono što studirajući nisam mogla naučiti', kaže Ivana Kurtović Budja, hrvatska dijalektologinja, o radu ove dvojice glazbenika.

'U Na Knapu smo dobili nešto fenomenalno, govore gorskokotarskog kajkavskog dijalekta na jedan pristupačan i svima razumljiv način. Mislim, razumljiv u glazbenom smislu jer jezično je dosta težak', tumači Budja.

Zauzvrat nude lijepe poklone

Kao zahvalu za financijsku pomoć u ovoj kampanji, Na Knap nudi šalice, majice, sudjelovanje u video spotu pa čak i vikend smještaj u Čabru ili privatnu svirku, za one najizdašnije.

Govor čabarskog kraja (područje današnjega grada Čabra) jedan je od najsloženijih, najinteresantnijih i najarhaičnijih govora kajkavskog dijalekta u Hrvatskoj. Domaći govor čabarskog kraja (Gerovo, Tršće, Prezid, Čabar i Plešce) stoljećima se dobro sačuvao zahvaljujući zatvorenosti, prometnoj izoliranosti i neznatnim naseljavanjima iz susjednih govornih područja. U današnje vrijeme ugrožava ga iseljavanje i sve manji broj govornika, a prije tri godine proglašen je zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. 

Ako želite pomoći Na Knapu, to možete učiniti OVDJE

05.11.2018.

Foto: Facebook

KAKO VAM SE SVIĐA Haljina u kojoj se miss Hrvatske predstavila svijetu prije velikog izbora?

12.11.2018.

Većina ljudi haljini zamjera kratkoću i manjak ukusa. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

HRVATICA IZ CHICAGA Djeci Đurđevca oporučno ostavila 30.000 dolara, a svojim mačkama gotovo pola milijuna

08.11.2018.

U Đurđevcu će s neočekivanim poklonom djeci kupiti instrumente za glazbenu školu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih