NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.11.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

U HRVATSKOJ SE POJAVILA Nova vrsta zmije

Foto: Pixabay

Na Biokovu se pojavila nova vrsta zmije. Nesvakidašnja pojava za ovo doba godine.

Br. pregleda: 1959

Foto: Pixabay

Autor: Večernji.hr/CroExpress

Ako se ove jeseni odlučiti zaputiti do Biokova, povećajte koncentraciju i budite što oprezniji jer se veliki broj zmija još šeta po planini unatoč hladnijem vremenu koje ih inače natjera na povlačenje u skloništa. - piše Večernji.hr.

'Kako sam skoro pa svaki dan na Biokovu, a vrijeme je izuzetno lijepo i toplo, tako susrećem i mnoge ljubitelje planine u šetnji i planinarenju, i moram im skrenuti pozornost na jednu pojavu koja je i mene iznenadila', rekao je Ivica Buljubašić iz Zagvozda za Slobodnu Dalmaciju.

'Znam da se vrijeme mijenja, da to nije kao što je nekada bilo, pa se tako i životinje prilagođavaju tom vremenu. Vidite, skoro je polovica desetog mjeseca i umjesto da su zmije već u svojim podzemnim staništima, one su vrlo aktivne u prirodi, jer im je vrlo toplo', dodao je Buljubašić koji mnogo vremena provodi na Biokovu i dobro je upoznat s tamošnjom prirodom.

'Veliki je broj poskoka, to moram naglasiti, jer sam ih osobno vidio, ponajviše u grmovima divljega šipka, u niskom raslinju, ali i na stablima. Ono što mi je prije par dana rekao mladi bračni par, te mi kao dokaz poslao i fotografiju, je jedna nova vrsta zmije. Ima sve vanjske karakteristike poskoka, osim onoga poznatog roščića na glavi, ali je zato poprilično velika, sigurno nešto duža od 1 metar i 15 centimetara'.

'Proučavajući literaturu došao sam do saznanja da upravo takva vrsta obitava na jednom grčkom otoku. Ipak bih to ispitivanje prepustio struci. Vjerujte, poskoka sam susreo i na visini većoj od 1600 metara, što je također nesvakidašnja pojava', zaključio je Buljubašić za Slobodnu Dalmaciju.


15.10.2018.

Krka (foto: CroExpress)

PRESTIŽNA AMERIČKA IZDAVAČKA KUĆA Čitateljima preporučuje da obavezno posjete hrvatske nacionalne parkove

15.11.2018.

Uvrštenje hrvatskih nacionalnih parkova na ovu prestižnu listu dodatna je potvrda iznimnog prirodnog bogatstva naše zemlje. Više>

Foto: Wikipedia

SLAVA MU Na današnji dan prije 157 godina umro je autor hrvatske himne

14.11.2018.

Pisao je ljubavne i domoljubne pjesme. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih