NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.10.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'KAKO JE BRKIĆ UNIO 1,25 MILIJUNA KUNA U HRVATSKU IZ AUTRALIJE?' Ivan Vilibor Sinčić traži objašnjenje od potpredsjednika Sabora

Foto: Hina

Traži da se sve ispita.

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić pitao je u srijedu potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića na koji je način unio 1,25 milijuna kuna u Hrvatsku iz Australije, a za koji je rekao da mu je dao brat, dok je poreznu upravu koja, kaže, proganja cvjećarnice i ribarnice, pitao kako to da im je takvo objašnjenje bilo dovoljno.

‘Afere 'kum' i 'sms' tresu hrvatsko društvo i državu, pokazalo se da između pravosuđa, institucija i politike postoji paraobavještajno podzemlje koje uspješno premošćuje informacije. Gospodin Milijan Brkić je potpredsjednik Sabora i mora građanima objasniti na koji način je stekao imovinu’, poručio je Sinčić u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru, osvrćući se na 1,25 milijuna kuna koje je Brkić navodno pozajmio od brata iz Australije.

Podsjetio je kako se protiv Brkića, na zahtjev USKOK-a, 2014. vodio porezni postupak. ‘U tom postupku utvrđena je njegova imovina, od kredita Karlovačke banke do nekih drugih kredita. Osvrnut ću se na ugovore o zajmu iz 2010. i 2011. Prvi je od 250 tisuća kuna, a drugi je od milijun kuna, kojima je potpredsjednik Sabora iz Australije donio 1.250.000 kuna’, navodio je Sinčić.

S obzirom da u RH nije lako unijeti novac bez da se to evidentira u sustavu, toliki se novac, kazao je, morao evidentirati u sustavu.

‘I dok se ribarnice, cvjećarnice svakodnevno nalaze pod terorom porezne uprave, poreznoj je upravi bilo dovoljno da je gospodin Brkić rekao 'dao mi je brat', zamjerao je Sinčić.

Postoje, kaže, Brkićeve preslike ispisa prometa po računu, naloga za plaćanje. ‘Dakle, sve drugo je detaljno elaborirano, ali za te dvije pozajmice, ništa drugo, nego samo ugovor o zajmu’, rekao je Sinčić pitajući se zašto porezna uprava nije istraživala kako je novac prenesen.

Ako je preko banke, kaže, mora postojati bankovni dokument, pa ako je druge stvari priložio zašto nije i taj dokument.

Tražim da se sve ispita, poručio je Sinčić najavljujući kako će njegova stranka danas poslati podneske carini, poreznoj upravi, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, državnom odvjetništvu, Predsjedništvu Sabora.

‘Tražit ćemo da se gospodin potpredsjednik sam očituje i objasni na koji način je unio novac u RH’, najavio je Sinčić.

A ako od svega toga ne bude ništa, rekao je, adresa će biti saborsko istražno povjerenstvo.

10.10.2018.

Foto: Hina

'GUBITAK VEĆI NEGO BRODOGRADILIŠTA, A ISPLATILI SU SI BONUSE' Zastupnik traži opoziv guvernera Vujčića

18.10.2018.

Zatražio je i da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor. Više>

FOTO: HINA

VJEŽBA 'VELEBIT 18 - ZDRUŽENA SNAGA' Koštala osam milijuna kuna

18.10.2018.

Zapovjednici trodnevne vojne vježbe 'Velebit 18 - združena snaga' izvijestili su u četvrtak da su troškovi vježbe bili 8,075 milijuna kuna. Više>

FOTO: Pixabay

KOD OTOKA UGLJANA PRONAĐENO Tijelo još jedne žene

18.10.2018.

U moru u blizini otočića Karantunić kod Ugljana, u četvrtak oko 13 sati pronađeno je tijelo nepoznate žene. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom