NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.10.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

PREMINUO JE DON MARTIN SENTIĆ Gotovo tri desetljeća života i rada posvetio Hrvatima u Njemačkoj

Foto: IKA

Tri puta je bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije don Martin Sentić (86) umro je u ponedjeljak, 24. rujna u Svećeničkom domu u Dubrovniku.

Pokop don Martina bit će u utorak, 25. rujna u 16.30 sati u rodnom Gradcu. Misu zadušnicu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i pokop predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić.

Don Martin je rođen 24. srpnja 1932. godine u Gradcu kraj Neuma, od roditelja pokojnih Vida i Anice Begušić. Gimnaziju je završio u Dubrovniku, a teologiju u Splitu i Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 29. lipnja 1959. 

Prvu službu
obnašao je u župi Svetog Spasa Vitaljini kojom je upravljao do 1964. godine. Kroz to vrijeme opsluživao je i župu Gospe Karmelske u Pločicama kroz tri godine. Nakon Konavala, 1964. godine služio je jednu godinu u župi sv. Petra u Čari, a potom je ponovno u Vitaljini do 1968. godine.

Od 1968. upravljao je župom u sv. Stjepana u Zatonu, a dvije godine kasnije ide u Hrvatsku katoličku misiju u Ingolstadt. U Njemačkoj je radio do umirovljenja 1998. godine a potom se vraća i živi u Dubrovniku sve do smrti. Godine 2009. proslavio je zlatnu misu.

Posebno su mu na srcu bila prava čovjeka pa je svoja razmišljanja i nastojanja oko prirodnih prava i dužnosti svakoga čovjeka sažeo u složenicu latinskog podrijetla jurahominizam (čovjekopravlje), o čemu je objavio i knjigu.

Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja za svoju angažiranost i brigu oko prava i dužnosti svakoga čovjeka, utemeljenu na, kako je isticao, Povelji o pravima čovjeka UN-a (New York, 1945), Evanđelju Isusa Krista, i na Općoj deklaraciji UN-a o pravima čovjeka (Pariz, 1948). Tri puta je bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnik je i visokih priznanja poput onog Hrvatskog helsinškog odbora za promicanje međuvjerskog dijaloga 2003. godine ili Reda hrvatskog pletera od prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franja Tuđmana.

25.09.2018.

Foto: Dr. Eugen Lehle / wikimedia commons

SVETIŠTE KOJE NJEMAČKI HRVATI POHODE ČETIRI DESETLJEĆA Ostaje bez franjevaca kapucina, odlaze nakon 90 godina

23.10.2018.

Deggingen spada u najstarija svetišta biskupije Rottenburg-Stuttgart. Više>

Sveta Bernardica

RELIKVIJE SVETE BERNARDICE U MÜNCHENU Večeras prigodna sveta misa i procesija, evo do kad ih možete vidjeti

22.10.2018.

Misno slavlje je večeras u crkvi sv. Petra (St. Peter) na Marienplatzu u 18 sati. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom