NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2018
tekst
tekst

Zabava

PUTOVAO JE NAJDALJE DO NJEMAČKE I NIJE SE SLUŽIO INTERNETOM I skupio sve kovane valute svijeta, osim jedne

foto: Flickr

Skupio ih isključivo usmenom predajom.

foto: Flickr

Autor: CroExpress/Hina

Srpski numizmatičar Zoran Milošević 36 godina traga za kovanim valutama svih zemalja svijeta. I nedostaje mu još samo jedna kovanica - solomonskootočni dolar. U svojem domu u vojvođanskom naselju Pavlovci, u općini Ruma, taj profesionalni bravar tvrdi da je uspio prikupiti 194 valute, isključivo usmenom predajom, nikada se ne služeći internetom. Strahuje, naime, od varalica koji vrebaju strastvene numizmatičare. Zbirku novčića počeo je stvarati u mladenačkoj dobi kad mu je prijatelj darovao nekoliko njih za uspomenu.

Zoran tvrdi da sada raspolaže s gotovo svim valutama u opticaju u svijetu plus nekima koje to više nisu, poput francuskog franka. Prikupio ih je gotovo ne putujući pošto je u životu najdalje bio do Njemačke.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, trebalo 15 godina da skupi kovanice svih zemalja proizašlih iz raspada. Posljednju valutu koju je dobio bio je mjanmarski kjat. No, nedostaje mu jedna kovanica da obiđe cijeli svijet ne napuštajući svoj dom - salomonskootočni dolar iz države na jugozapadu Tihog oceana, udaljene 15.000 kilometara od Srbije. Njegov je cilj, kako objašnjava, pokazati da je svijet i malen, budući da ga se može smjestiti u vitrinu od 1,5 četvornih metara, i velik, jer je za njegov pothvat potrebno golemo strpljenje i upornost.

13.09.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni