NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.11.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

GRABAR-KITAROVIĆ ZA KLEINE ZEITUNG 'Europa je dopustila da uđe 1,2 milijuna mladih i snažnih muškaraca, žene i djecu su ostavili'

Foto: Hina

Na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla kako takva pitanja ‘čine bijesnom’.

Br. pregleda: 4754

Foto: Hina

Autor: CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za austrijski Kleine Zeitung. Odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi, nacionalizmu, svjetskome nogometnom prvenstvu i odrastanju u komunizmu.

Grabar-Kitarović je kazala kako Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. ‘Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen’, kazala je predsjednica, prenose Vijesti.hr

Grabar-Kitarović je svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu objasnila svojim nedavnim razgovorom s ‘hrvatskim muftijom’. Prema njezinim riječima, ‘on je potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo’.

Predsjednica je komentirala i nacionalizam te kazala da on privlači sve više pristaša u Europi zato što se ‘društva brane od opasnosti izvana’.

‘Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama’, istaknula je predsjednica.

Na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla kako takva pitanja ‘čine bijesnom’, iako, priznaje da u Hrvatskoj postoje i desni i lijevi ekstremi, no tvrdi kako oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokraciju u Hrvatskoj.

‘Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor’, kazala je.

Što se tiče protuimigrantske politike mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, Grabar-Kitarović je kazala kako ih ne može osuditi jer ‘Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta’.

Hrvatska predsjednica je na kraju intervju opisala svoje odrastanje u komunizmu. ‘Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna’, kazala je.

12.09.2018.

Foto: Hina

MI SMO ČUDO OD NARODA 'Vatreni' za potrebitu djecu odgovarali na telefon, dobili nevjerojatnih 60 tisuća poziva

14.11.2018.

Humanitarni broj telefona zaklade ‘Vatreno srce’ 060 9004 bit će aktivan do 3. prosinca. Više>

Foto: Wikipedia

SLAVA MU Na današnji dan prije 157 godina umro je autor hrvatske himne

14.11.2018.

Pisao je ljubavne i domoljubne pjesme. Više>

Tado Jurić (foto: privatni album)

MÜNCHEN JE PETI NAJVEĆI HRVATSKI GRAD Prazni li se Hrvatska namjerno?

14.11.2018.

Hrvatska je već bila predziđe kršćanstva i štit Europe; izgleda da nas opet čeka ista sudbina. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Čuvari hrvatske baštine, Filderstadt

FOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih