NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.08.2018
tekst
tekst

Aktualno

ODLIČNI SAVJETI Četiri načina kako zaboraviti na posao nakon radnog vremena

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Kako se riješiti nepotrebnog stresa?

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: CroExpress

Razmišljanje o poslu u slobodno vrijeme gotovo je jednako naporno kao sam posao. Kako se riješiti te navike, koja vam donosi dodatan stres, umjesto opuštanja kad ne radite?

Četiri načina donosi portal
Women in Adria

Osmislite ritual opuštanja

Na putu s posla osmislite vlastiti ritual opuštanja. Ne samo da ćete tako lakše zaboraviti na posao i obaveze koje vas tamo čekaju, već ćete kući doći bolje raspoloženi. Putujete li pješke, odaberite svaki dan drugi put i istražite što vam se na tom putu nalazi. Prošećite kroz park umjesto da ga zaobilazite. Putujete li vlastitim automobilom, iskoristite vrijeme u vožnji kako biste slušali (i pjevali) omiljenu pjesmu, učili neki strani jezik, slušali audio knjigu ili pak nazvali prijateljicu i pitali što ima novoga kod nje. Ako pak putujete javnim prijevozom iskoristite to vrijeme kako biste pročitali zanimljivu knjigu, prelistali omiljeni časopis ili odigrali nekoliko igrica na mobilnom telefonu.

Zabavite se rješavanjem drugih problema

Najbolji način kako da zaboravite na poslovne probleme zasigurno je da ih zamijenite drugim problemima. Oni ne moraju biti veoma ozbiljni ili zahtjevni. Razmislite u koju boju želite prebojati zidove dnevnog boravka? Što biste kuhali sljedećih nekoliko dana? Napravite popis za kupovinu ili isplanirajte izlet s obitelji ili prijateljima. Planiranje i razmišljanje o poslovima koji vas čekaju kod kuće veoma će lako izbaciti poslovne obaveze iz vaše glave. Možete i nazvati prijatelje ili članove obitelji i slušati o njihovim problemima i nedaćama s kojima se susreću te im pokušati ponuditi svoje rješenje.

Brinite se kasnije

Ako ne možete u potpunosti pobjeći od posla, odredite si vrijeme za brigu ‘kasnije’. To može biti nakon što spremite djecu na spavanje ili nakon večere. Sve poslovne obaveze koje ste planirali odraditi čim dođete kući, ostavite za kasnije. Prvo se pobrinite za sebe i svoje potrebe pa ćete kad dođe vrijeme za posao, imati više energije nego da ste nastavili raditi čim ste došli kući.

Prestanite nositi posao kući

Često se nađemo u situaciji da ne stignemo sve obaviti tijekom radnog dana pa dio posla ponesemo kući. Želite li zaboraviti na posao, morate ga ostaviti na poslu. To znači da pokušate što je više moguće odraditi na samom radnom mjestu, kako bi vaš dom bio ‘zona bez poslovnih briga’. Ako je to nemoguće, odredite točno određeno mjesto u kući koje će vam biti ‘poslovna zona’ i kad niste na tom mjestu, nemojte razmišljati o poslu.

10.08.2018.

Foto: Hangar 18

STRUČNJACI POTVRDILI Ovaj hrvatski pametni telefon trenutni je 'best buy'!

16.08.2018.

NOA N10 Osvojio nagradu EISA Best Buy Smartphone. Više>

Foto: Damir P.

ANKETA Tko treba podnijeti ostavku zbog smrti 22-godišnjeg mladića u Zaprešiću?

14.08.2018.

U uređenim europskim državama odgovorne osobe podnose ostavke i za mnogo manje stvari. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje