NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.10.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

'OŽIVJELA' SKULPTURA U OSORU Nastala je prije točno 100 godina, a sad je zasvirala svoju lutnju

Foto: TZG Mali Lošinj

Ne zaboravite se zaustaviti i poslušati njezine Daleke akorde.

Foto: TZG Mali Lošinj

Autor: CroExpress

Zahvaljujući projektu 3D animacije (Smart Guide) čuvena skulptura 'Djevojka s lutnjom' ispred Osorske katedrale 'oživjela je'. Naime, jednim klikom na ekran mobilnih uređaja, ova dama iz Dalekih akorda 'oživljava' i elegantnim pokretima svira na lutnji, svom glazbalu te tako uvodi gledatelje u neka prošla vremena. 

Skulptura je nastala u Rimu daleke 1918. te je Meštrovićevo utjelovljenje mira i harmonije potaknuto optimizmom nakon završetka Prvog svjetskog rata.

S ciljem postizanja doživljaja kulturne ponude i povijesti destinacije kod korisnika, 3D animacija pomaže da sadržaj bude prezentiran na dinamičan i zanimljiv način. Jedinstven je to projekt proširene stvarnosti koji putem interaktivne animacije i zvuka stvara novi doživljaj stvarnosti. Projekt Osor u proširenoj stvarnosti rekonstrukcija je mogućih situacija i prostora temeljeni arheološkim i drugim stručnim istraživanjima, a svakako je i dodatna ponuda nekadašnjeg najvažnijeg grada na Jadranu.

Inače, Smart Guide multimedijska je platforma za prezentaciju kulturno-povijesnih sadržaja i prirodne baštine s posebnim naglaskom na tržište turizma. Osmišljen je u skladu sa strategijom kulturnog turizma Republike Hrvatske i na jednostavan način povezuje smještajnu, kulturnu, ugostiteljsku i javnu ponudu. Korisnicima je dostupan putem osobnih pametnih uređaja te su podržani EU fondom EUREKA namijenjenog za potporu inovativnih i tržišno orijentiranih projekata, kao i od HBOR-a (inovacije).

Stoga ukoliko u svojoj šetnji Osorom naiđete na Djevojku s lutnjom, ne zaboravite se zaustaviti i poslušati njezine Daleke akorde jer možda vas baš ona približiti bogatoj i dinamičnoj povijesti Lošinjskog arhipelaga.

07.08.2018.

FOTO: Pixabay

ZADARSKI ARHEOLOZI U PAŠMANSKOM KANALU Pronašli koštice maslina stare 3500 godina

19.10.2018.

Zadarski arheolozi pronašli su u podmorju između otočića Ričula u Pašmanskom kanalu i Turnja obilje raznovrsnih arheoloških svjedočanstava iz srednjega brončanog doba. Više>

Foto: HP Mostar

DVA STARA HERCEGOVAČKA JELA otisnuta na prigodnim poštanskim markama

17.10.2018.

Niti jedna svečanost u Hercegovini nije mogla proći bez cicvare i uštipaka. Više>

FOTO: Youtube

(VIDEO) CROATIA HOT AIR BALLOON RALLY 2018 Balonaši nad Zagorjem

17.10.2018.

Croatia Hot Air Balloon Rally događaj koji se održava svake godine od 27.4. do 1.5.u organizaciji Balon kluba Zagreb. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom