NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.10.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(VIDEO) NEKA DIJASPORA IZGRADI NACIONALNI STADION Ideja je prvog čovjeka hrvatskog prvoligaša

Youtube snimka zaslona

Najavio je da će tražiti pomoć i potporu predsjednice Republike Hrvatske.

Br. pregleda: 11127

Youtube snimka zaslona

Autor: CroExpress

Ivan Meštrović, predsjednik Uprave hrvatskog prvoligaša NK Osijeka, predložio je da hrvatska dijaspora putem crowdfunding kampanje financira izgradnju nacionalnog stadiona u Hrvatskoj.

Jedno rješenje koje je iznio u razgovoru za klupsku televiziju je da se stadion izgradi putem komercijalizacije, nešto što, primjerice, Allianz radi u Torinu, Münchenu, ili pak Emirates u Londonu. Meštrović vjeruje da bi se na taj način moglo dobiti oko 50 posto sredstava za izgradnju.

Drugo rješenje je, kaže, 'malo romantičnije' – crowdfunding hrvatske dijaspore.

'Vi ste svjesni da oko 4 milijuna Hrvata živi van domovine. Hrvati van domovine su najveći ulagači u Republiku Hrvatsku., svake godine, podatak za 2017., oko 2 milijarde eura. Sve su to tužne priče u kontekstu raseljavanja. U Hrvatskoj bi napravili spomenik hrvatskoj dijaspori i to onim prvim pokoljenjima koja su napustila Hrvatsku, 20-ih, 30-ih, 50-ih godina. Obitelji bi donirale kroz jednu web platformu, skroz transparentno, novac kojim bi se stadion gradio, ali i po kojima bi se stadion zvao, da li tribine ako su veće donacije ili, vjerojatnije, sjedalice, gdje bi na svakoj sjedalici bilo ugravirano ime njihovog pretka koji je napustio Hrvatsku, godina u kojoj je napustio. Da li je to Stančić sa Brača koji je otišao u Punta Arenas u Čile 1936., koji je 9 ili 10 tisuća kilometara daleko. Imali bi stadion s 35 do 50 tisuća mjesta s 35 do 50 tisuća tužnih hrvatskih priča, koji bi poslije i Hrvati iz dijaspore obilazili, gledali. Gdje bi cijeli svijet vidio jedan novi pristup crowdfundingu', mišljenja je Meštrović.

On taj stadion vidi kao 'najveći spomenik hrvatskoj nesreći', ali u kontekstu hrvatske sreće kroz sport. Najavio je da će tražiti pomoć i potporu predsjednice Republike Hrvatske.


27.07.2018.

Foto: Zoran Stupar

DANAS SLAVIMO NAJPOZNATIJI HRVATSKI DAR SVIJETU - KRAVATU! Sve je počelo s našim vojnicima u Francuskoj...

18.10.2018.

Kravata, sveopći simbol uglađenosti i kultiviranosti, vezuje se uz Hrvate. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom