NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

Aktualno

UHIĆEN ZAPOVJEDNIK LOGORA 'MANJAČA', Dodik prijeti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH

Foto: Wikimedia commons/Medija centar Beograd

'Hrvatskoj bi bilo pametnije da ga odmah oslobodi'.

Foto: Wikimedia commons/Medija centar Beograd

Autor: CroExpress/Hina

U subotu, na putu za komemoraciju u Jadovnom uhićen je Dane Lukajić, bivši zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača. Sumnjiči ga se da je tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika 'Manjača' pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, u čemu je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede.

Lukajića su uhitili policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Ravnateljstva policije u Ličkom Petrovom Selu .

Dodik prijeti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH zbog uhićenja Lukajića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je zaprijetio kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini mogli snositi posljedice zbog činjenice da je hrvatska policija uhitila bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Danu Lukajića osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad zatočenicima u logoru Manjača.

Komentirajući uhićenje Lukajića, kojemu je određen jednomjesečni pritvor u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje da je zapovjedio i izravno sudjelovao u zlostavljanima zatočenika u logoru Manjača, Dodik je kazao kako bi Hrvatskoj 'bilo najpametnije' da ga odmah oslobodi, zaprijetivši kao će u protivnom biti posljedica. 'Hrvatskoj bi to bilo najpametnije da učini zbog dobrih odnosa koje njegujemo i pokušavamo izgraditi i s Hrvatima u BiH', kazao je Dodik novinarima na Mrakovici gdje je sudjelovao u obilježavanju 76. obljetnice ofenzive koju su na Kozari povele njemačke i ustaške postrojbe u Drugom svjetskom ratu u nastojanju da unište glavninu partizanskih snaga pri čemu je ubijeno i otjerano u logore na tisuće civila s tog prostora.

Dodik je pak ovu manifestaciju iskoristio kako bi ponovo govorio isključivo o stradanju Srba tvrdeći kako su oni bili jedini borci protiv fašizma dok su Hrvati i muslimani, kako tvrdi, uglavnom podupirali kvislinšku NDH. 

'Nemoguće je prihvatiti nametnutu kvalifikaciju komunističkog sustava da se radi o žrtvama fašizma. Radi se o ubijanju i istrjebljenju Srba u tom vremenu o čemu svjedoče brojna stratišta', kazao je Dodik. Ponovio je i svoje ranije tvrdnje kako su Srbi 'poklonili' slobodu svim drugim narodima na području bivše Jugoslavije a nju je pak usporedio s današnjom BiH koju je opisao kao 'još jednu iluziju' u koju je srpski narod na silu uguran iako mu je želja samostalna srpska država.

02.07.2018.

Foto: Hina

MODRIĆ NEĆE U ŠPANJOLSKI ZATVOR Nagodio se s poreznom upravom

23.09.2018.

Zatvorske kazne do dvije godine mogu se pretvoriti u novčane kazne ako osoba ranije nije bila kažnjavana. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice