NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.07.2018
tekst
tekst

Aktualno

UHIĆEN ZAPOVJEDNIK LOGORA 'MANJAČA', Dodik prijeti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH

Foto: Wikimedia commons/Medija centar Beograd

'Hrvatskoj bi bilo pametnije da ga odmah oslobodi'.

Foto: Wikimedia commons/Medija centar Beograd

Autor: CroExpress/Hina

U subotu, na putu za komemoraciju u Jadovnom uhićen je Dane Lukajić, bivši zapovjednik srpskog koncentracijskog logora Manjača. Sumnjiči ga se da je tijekom rujna 1992. godine u logoru ratnih zarobljenika 'Manjača' pored Banja Luke, kao tadašnji pripadnik sigurnosnih službi JNA i Vojske Republike Srpske, u više navrata zapovjedio podređenim pripadnicima Vojske Republike Srpske da nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima nanošenjem patnji i ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja, u čemu je povremeno i sam sudjelovao kršeći pravila međunarodnog prava, uslijed čega je više ratnih zarobljenika zadobilo teške tjelesne ozljede.

Lukajića su uhitili policijski službenici PU zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima PU ličko-senjske i Ravnateljstva policije u Ličkom Petrovom Selu .

Dodik prijeti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH zbog uhićenja Lukajića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je zaprijetio kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini mogli snositi posljedice zbog činjenice da je hrvatska policija uhitila bivšeg časnika vojske bosanskih Srba Danu Lukajića osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad zatočenicima u logoru Manjača.

Komentirajući uhićenje Lukajića, kojemu je određen jednomjesečni pritvor u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje da je zapovjedio i izravno sudjelovao u zlostavljanima zatočenika u logoru Manjača, Dodik je kazao kako bi Hrvatskoj 'bilo najpametnije' da ga odmah oslobodi, zaprijetivši kao će u protivnom biti posljedica. 'Hrvatskoj bi to bilo najpametnije da učini zbog dobrih odnosa koje njegujemo i pokušavamo izgraditi i s Hrvatima u BiH', kazao je Dodik novinarima na Mrakovici gdje je sudjelovao u obilježavanju 76. obljetnice ofenzive koju su na Kozari povele njemačke i ustaške postrojbe u Drugom svjetskom ratu u nastojanju da unište glavninu partizanskih snaga pri čemu je ubijeno i otjerano u logore na tisuće civila s tog prostora.

Dodik je pak ovu manifestaciju iskoristio kako bi ponovo govorio isključivo o stradanju Srba tvrdeći kako su oni bili jedini borci protiv fašizma dok su Hrvati i muslimani, kako tvrdi, uglavnom podupirali kvislinšku NDH. 

'Nemoguće je prihvatiti nametnutu kvalifikaciju komunističkog sustava da se radi o žrtvama fašizma. Radi se o ubijanju i istrjebljenju Srba u tom vremenu o čemu svjedoče brojna stratišta', kazao je Dodik. Ponovio je i svoje ranije tvrdnje kako su Srbi 'poklonili' slobodu svim drugim narodima na području bivše Jugoslavije a nju je pak usporedio s današnjom BiH koju je opisao kao 'još jednu iluziju' u koju je srpski narod na silu uguran iako mu je želja samostalna srpska država.

02.07.2018.

Foto: CroExpress

OTAC I TRI SINA Svi zajedno kod frizera 'naručili' genijalne navijačke frizure

16.07.2018.

Dečkima će frizure ostati kao uspomena na sjajnih mjesec dana! Više>

Foto: Hina

ZRAKOPLOV S 'VATRENIMA' KASNI Sletjet će iza 15 sati

16.07.2018.

Do Trga u otvorenom autobusu. Više>

Foto: Skyline Webcams

(FOTO) NAJJAČI SMO NAROD NA SVIJETU Na Trg bana Jelačića više ne stane ni igla!

16.07.2018.

Unatoč porazu u finalu, Hrvati su jednoglasni: Vatreni su naši prvaci! Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival

FOTO: Fotografije navijača za CroExpress