NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.06.2018
tekst
tekst

Aktualno

PREDVIĐANJA NJEMAČKIH BISKUPA Svi se nadaju pobjedi Njemačke, a neki i Hrvatske ili Poljske

Foto: Max Pixel

Anketa o nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Foto: Max Pixel

Autor: CroExpress/IKA

 Uoči početka Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji, njemačka katolička novinska agencija provela je anketu među njemačkim biskupima o njihovim predviđanjima tko će osvojiti prvenstvo te o razmišljanjima o 'najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu'.

'Moj je favorit Njemačka', rekao je berlinski nadbiskup Heiner Koch, dodajući da mu je na drugome mjestu Francuska. I njegove kolege kardinal Rainer Maria Woelki i biskup Gregor Maria Hanke ne sumnjaju u igru njemačke reprezentacije unatoč slaboj igri protiv Austrije, prenosi portal katolisch.de.

'Ne znam ništa o nogometu, mogu se samo blamirati ako što budem komentirao' ili 'Nemam vremena za nogomet', odgovarali su neki biskupi, a biskup Muenstera Felix Glenn je priznao da nije strastveni navijač i da ne zna puno o nogometu, ali je za njega Njemačka favorit.

Biskup Ulrich Neymeyr među favoritima ima Brazil, te komentira da ga se često povezuje s tim timom zbog sličnosti u imenu s nogometašem Neymarom. No, priznaje da se nada uspjehu Njemačke.

Bamberški nadbiskup Ludwig Schick, koji je i aktivni sportaš, prognozirao je u izjavi za KNA da će se finale igrati između Njemačke i Španjolske, premda misli da bi ponavljanje 'njemačkoga trijumfa' bilo 'čudo'. 'Nisam siguran da je to ostvarivo', komentirao je biskup Franz-Josef Overbeck, poznat kao vatreni navijač Schalkea.

Biskup biskupije Rottenburg-Stuttgart Gebhard Fuerst je naprotiv uvjeren da će Njemačka biti svjetski prvak, premda Francusku, Španjolsku i Brazil vidi kao jake protivnike. Biskup Karl-Heinz Wiesemann smatra da će Njemačka doći u polufinale, ali da će svjetski prvak biti Francuska. 'Najviše bih se veselio da prvenstvo osvoji momčad koja je pokazala najbolji timskih duh i igrala najljepši nogomet', izjavio je pak biskup Peter Kohlgraf.

Nadbiskup Freiburga Stephan Burger vjeruje da će u finalu igrati Njemačka protiv Brazila. Također se nada da će i 'zemlja partner njegove biskupije Peru igrati dobar nogomet'.

Berlinski nadbiskup Heiner Koch želi uspjeh i Hrvatskoj i Poljskoj
, za koje navijaju brojni vjernici iz njegove nadbiskupije koji potječu iz tih zemalja. Želja je berlinskoga nadbiskupa neku od utakmica pogledati u župama s vjernicima koje u dane prvenstava posjećuje.

Većina biskupa ističe da će svakako, unatoč brojnim obvezama, pogledati neku od utakmica. Unatoč velikoj popularnosti nogometa ne smije se zatvarati oči pred tamnim stranama prvenstva, istaknuo je povjerenik za sport Njemačke BK Jörg Michael Peters. Treba se otvoreno govoriti i o nedostatku slobode mišljenja i slobode tiska, kao i činjenici da nogomet je sve više u službi stjecanja milijuna a ne u službi ljudi, mišljenja je biskup Genn.

Biskup Fuerst je izrazio želju da Svjetsko nogometno prvenstvo bude u službi tolerancije i poštovanja a ne mržnje i ograničavanja. Biskup Burger se također nada da će nogometni navijači prevladati nacionalizam i miroljubivo i sportski navijati. Nadbiskup Schick traži da se provede stroža doping kontrola, a biskup Jung upozorava na kršenja ljudskih prava. Nadam se da će i ljudi u zemlji domaćinu prvenstva imati koristi od toga događaja a ne samo moćnici i bogataši, ističe biskup Jung, dodajući kako se sport sve više komercijalizira i koristi za političke svrhe.

Unatoč svemu želja mi je da svi gledatelji mogu uživati u lijepom nogometu, zaključi je biskup Hanke u izjavi za njemačku katoličku novinsku agenciju.

14.06.2018.

UOČI UTAKMICE CroExpress osvanuo u jednim od najvećih argentinskih novina

21.06.2018.

Sve pohvale argentinskoj tvrtki za potez. Više>

Foto: Hina

MIGRANTI IZ VELIKE KLADUŠE CIJELI DAN NA GRANICI U Hrvatsku bez dokumenata neće ući

19.06.2018.

U prelasku granice migrante su cijeli dan sprječavala tijela sigurnosti BiH. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2