NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.10.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

LEGENDARNA HRVATSKA JEDRILICA KREĆE NA PUT OKO SVIJETA U godinu dana prijeći će 28 tisuća milja preko tri oceana

Foto: Sandro Tariba

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju.

Foto: Sandro Tariba

Autor: CroExpress

Sa startnom i ciljnom točkom u Malom Lošinju, na put oko svijeta ove nedjelje, 17. lipnja 2018. godine, u 14 sati kreće poznata povijesna jedrilica ‘HIR 3’.

‘HIR 3 - preko 3 OCEANA' posljednja je faza projekta obnove legendarne jedrilice HIR 3 s kojom je krajem ’80-ih godina M. Šutej oplovio svijet, a M. Saletto snimio popularni dokumentarni serijal ‘Jedrima oko svijeta”. Nakon što je preživjela bombardiranje Dubrovnika ‘90-ih, jedrilica je desetak godina bila zapuštena u Vrsaru, nakon čega ju je 2014. godine otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić. S namjerom da ju potpuno obnovi i odvede na još jednu plovidbu oko svijeta, nakon četiri godine popravaka jedrilica je spremna za svoj veliki plov. Tako će legendarna jedrilica ‘HIR 3’ zaploviti preko tri oceana i tri najznamenitija rta, 28 tisuća milja.

Put oko svijeta, autor fotografije Sandro Tariba (1)
Foto: Sandro Tariba

Ekspedicija polazi na put iz Malog Lošinja, 'sportska ruta' prati put od Gibraltara preko Cape Towna, Australije i Novog Zelanda, do Rta Horn te uz Južnu Ameriku preko Atlantika natrag u Mediteran. Petnaestak članova posade izmijenit će se kroz 16 etapa putovanja, s ciljem da uspješno oplove svijet u otprilike godinu dana. Među članovima posade naći će se i nekoliko Istrijana, članova Jedriličarskog kluba Horizont iz Poreča i Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule, zatim više članova Jedriličarskog kluba Dobro more iz Zagreba te nekoliko ‘kontinentalaca”, jedriličara iz Mađarske i Srbije. Na velikom dijelu puta sa skiperom će jedriti i njegova djevojka, Marina Đukanović iz Malog Lošinja, međutim većinu rute sam će otplovit vlasnik Saša Fegić.

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju, zahvaljujući velikoj podršci Jedriličarskog kluba Jugo i Marine Lošinj. Ekspediciju ‘HIR 3 preko 3 OCEANA' podržala je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u okviru aktivnosti promocije i obnove tradicije jedrenja na otoku Lošinju. Stoga je i polazna točka ekspedicije upravo Mali Lošinj u koji će se, kroz godinu dana ‘HIR 3’ sa svojom posadom i vratiti.

Mediji su dobrodošli porazgovarati sa skiperom i posadom već od 11 sati u Marini Mali Lošinj.

13.06.2018.

FOTO: Pixabay

ZADARSKI ARHEOLOZI U PAŠMANSKOM KANALU Pronašli koštice maslina stare 3500 godina

19.10.2018.

Zadarski arheolozi pronašli su u podmorju između otočića Ričula u Pašmanskom kanalu i Turnja obilje raznovrsnih arheoloških svjedočanstava iz srednjega brončanog doba. Više>

Foto: HP Mostar

DVA STARA HERCEGOVAČKA JELA otisnuta na prigodnim poštanskim markama

17.10.2018.

Niti jedna svečanost u Hercegovini nije mogla proći bez cicvare i uštipaka. Više>

FOTO: Youtube

(VIDEO) CROATIA HOT AIR BALLOON RALLY 2018 Balonaši nad Zagorjem

17.10.2018.

Croatia Hot Air Balloon Rally događaj koji se održava svake godine od 27.4. do 1.5.u organizaciji Balon kluba Zagreb. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom