NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.10.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

VUKOVAR POTPISAO POVELJU PRIJATELJSTVA SA ŠVICARSKIM GRADOM CHÜROM Proslavljena i 25. obljetnica Hrvatske zajednice Graubünden

Foto: Zvonko Milas Facebook

Povezuje ih hrvatski nobelovac.

Foto: Zvonko Milas Facebook

Autor: CroExpress

Vukovar i švicarski grad Chür potpisali su protekle subote, 9. lipnja, povelju prijateljstva.

Tog je dana održan prijem u Gradskoj vijećnici Chüra u Švicarskoj koji je organizirao gradonačelnik grada Chüra, Urs Marti povodom potpisivanja povelje. Sastanku si bili nazočni delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu Slobodan Mikac, predstavnici Hrvatske zajednice Graubünden te delegacija SDUHIRH-a, predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Gradonačelnici su održali prezentacije o o svojim gradovima nakon kojih su razmatrane mogućnosti suradnje, pri čemu je naglašen značaj hrvatske zajednice u Graubündenu koja predstavlja most, ne samo između Grada Vukovara i Grada Chüra, već i između Konfederacije Švicarske i Republike Hrvatske.

Nakon rasprave o mogućim aspektima suradnje potpisana je Povelja prijateljstva gradova Vukovar i Chür, koju su potpisali gradonačelnici Grada Vukovara i Grada Chüra – Ivan Penava i Urs Marti te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, Slobodan Mikac, te predsjednik Hrvatske zajednice Graubünden, Marcel Djakovic.

Nakon potpisivanja Povelje posjetili su štand Turističke zajednice Vukovar koji se nalazi u blizini Gradske vijećnice, na kojem su bili izloženi tradicionalni hrvatski proizvodi te je upriličen je i folklorni nastup djece.

35079104_2050180095075449_2936544933563072512_o

U večernjim satima u dvorani Titthof održana je proslava prijateljskog susreta Vukovara i Chüra, ali i obilježavanje 25. obljetnice postojanja Hrvatske zajednice Graubünden. Nakon obraćanja gradonačelnika Penave i Martija, državni tajnik Milas je u svom govoru istaknuo kao poveznicu naše domovine i Vukovara sa Švicarskom dobitnika Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičke, rođenog u Vukovaru koji je svoju karijeru ostvario i usavršio u Švicarskoj, naglasivši da najkvalitetnije spone između država čine upravo hrvatski iseljenici.

Urs Marti istaknuo je da je ovaj događaj početak jednog prijateljstva koje bi moglo biti samo na dobrobit svim akterima. To prijateljstvo, unatoč brojnim različitostima, živjet će onoliko koliko ga budu nosili svi sudionici ovog događaja. Također je istaknuo i Hrvatsku zajednicu Graubünden, koja je svojim aktivnostima u gradu Churu ostavila dubok trag. U izuzetno toploj atmosferi večer je nastavljena uz nastup djece iz Hrvatske škole te HKGD 'Dunav' iz Vukovara.

13.06.2018.

Foto: Damir Lenart

(VIDEO) STRAH MNOGIH RODITELJA Hrvat iz Njemačke opisao kako se njegovo dijete snašlo u novoj zemlji

19.10.2018.

Vloger Damir Lenart iz Baden-Badena opisao je kako je to teklo u njegovom domu. Više>

Prošlogodišnji mimohod (foto: Andrej H.)

TISUĆE HRVATA U MÜNCHENU I OVE GODINE U MIMOHODU ZA VUKOVAR Evo plana i programa

19.10.2018.

Mimohod se održava za sve žrtve koje su za vrijeme Domovinskog rata stradale na području grada Vukovara. Više>

München (foto: Pixabay)

KOLIKO HRVATA ŽIVI U MÜNCHENU? U cijeloj Bavarskoj ih je oko 100 tisuća, a evo koliko u glavnom gradu

18.10.2018.

Najveći broj hrvatskih državljana živi u gradskom naselju Ramersdorf – Perlach. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom