NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.08.2018
tekst
tekst

Svijet

'DRAGO MI JE ŠTO VAS VIDIM, GOSPODINE PREDSJEDNIČE' Susreli se Trump i Kim Jong-un

Youtube snimka zaslona

U Singapuru.

Youtube snimka zaslona

Autor: Hina/CroExpress

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u utorak susreli na povijesnom summitu u Singapuru, na kojemu će pokušati pronaći način za rješavanje nuklearne pat pozicije na Korejskom poluotoku.

'Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče', rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti 'sjajan'.

'Doista se izvrsno osjećam', rekao je Trump. 'Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam'.

Kim je uzvratio: 'Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su ... mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje'.

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru. No uskoro su se nasmiješili, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Dvojica čelnika su zatim počeli sastanak s izaslanstvima a nakon toga će imati radni ručak kojim će se završiti povijesni summit o budućnosti sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Trump i Kim se iz hotela uputili na povijesni summit

Donald Trump i Kim Jong-un uputili su se u utorak ujutro na povijesni susret koji je dugo bio nezamisliv nakon desetljeća napetosti zbog nuklearnih planova Pjongjanga.

Dvojica čelnika napustili su hotel u Singapuru malo poslije 8.00 sati.

Rukovanje američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, planirano u 9.00 sati (3.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) u luksuznom hotelu na otoku Sentosi pozorno će promatrati milijuni ljudi u svijetu i mogli bi naći mjesto u povijesnim udžbenicima.

Nakon toga redom slijede razgovor kojemu će nazočiti samo prevoditelji, susret njihovih izaslanstava i radni ručak.

'Ubrzo ćemo svi saznati hoće li se dogoditi istinski dogovor, drukčiji od onih iz prošlosti', napisao je na Twitteru Donald Trump koji je preuzeo velik rizik zajamčivši, na opće iznenađenje, da će Kim Jong-un na summitu odustati od svog nuklearnog arsenala.

Unatoč velikom popuštanju napetosti u diplomatskim vezama posljednjih mjeseci, mnoge nepoznanice postoje u vezi s tim susretom dvojice čelnika.

'Mislim da će se to dobro završiti', rekao je Trump oduševljeno u ponedjeljak, govoreći o susretu s čovjekom s kojim je mjesecima izmjenjivao prijetnje i uvrede.

Kim Jong-un koji se do ove godine nije micao iz Sjeverne Koreje, ne otkriva svoje karte.

Glavna tema razgovora bit će sjevernokorejski arsenal zbog kojeg je Pjongjang zaslužio dojmljiv niz UN-ovih sankcija tijekom više godina.

Pjongjang koji je od 2006. zaredao s nuklearnim i balističkim pokusima, rekao je da je za denuklearizaciju, ali zasad nije jasno kako će ona izgledati.

Analitičari i povjesničari postoji spremnost za dijalog, ali jednoglasno podsjećaju da je sjevernokorejski režim veoma vičan u neispunjavanju danih obećanja.

12.06.2018.

Karin Kneissl (foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres)

OVO SE RIJETKO VIĐA Putin u subotu dolazi u Austriju na svadbu ove žene

16.08.2018.

Putin će u subotu također posjetiti Njemačku. Više>

Beč (foto: Pixabay)

TOP 10 GRADOVA U kojima je u 2018. najugodnije živjeti

14.08.2018.

Beč je prvi europski glavni grad koji je 'smijenio' Melbourne s čelne pozicije na kojoj je bio sedam godina. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje