NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.10.2018
tekst
tekst

EU

PLENKOVIĆ IZ BAVARSKE PORUČIO Da je u Hrvatskoj puno bolje nego što se percipira, ali se stvara ozračje pesimizma

Plenković i Söder (foto: Vlada RH)

Paušalne ocjene loše su za opću klimu u Hrvatskoj.

Plenković i Söder (foto: Vlada RH)

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu u Münchenu da ozračje pesimizma koje se stvara u zemlji nije dobro, a posebice je neodgovorno prema mladim generacijama.

‘Odgovornost je na svim akterima, institutima, komentatorima, mogu slobodno reći i medijima, da s malo manje pesimizma kreiramo u društvu jer nas on nikuda neće dovesti. Ja mislim da su okolnosti u brojnim granama puno bolje nego što se percipiraju, ali ako stvorite atmosferu nije čudno da srednjoškolci izlaze s tonom besperspektivnosti’, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka s bavarskim premijerom, istaknuvši da je to ‘neodgovorno prema mladim generacijama’.

Paušalne ocjene loše su za opću klimu u Hrvatskoj

Upitan da komentira kritike predsjednice Republike i oporbe zbog neprovođenja reformi, Plenković je rekao da se ne slaže s konstatacijom da se reforme ne provode te da takve paušalne ocjene nisu samo neargumentirane nego i loše djeluju na opću klimu u Hrvatskoj.

‘Kao prvo uopće se ne slažem s takvom konstatacijom. Vlada provodi niz aktivnosti. Neka ti koji to govore malo pogledaju temeljitije što je sve vlada uradila, u proteklih dvije godine koliko toga je provedeno’, kazao je. Među primjerima je naveo sustav rasterećenja poduzetnika, poreznu reformu, manju nezaposlenost, smanjenje javnog duga, rast BDP-a itd. Dodao je kako mu te ‘paušalne ocjene’ djeluju ne samo neargumentirano nego su loše za opću klimu u Hrvatskoj.

Što se tiče reforme zdravstvenog sustava, naglasio je da je njegova vlada prva koja je ozbiljno rebalansom smanjila dug u zdravstvenom sustavu prošle godine.

Najavio je da će paket mirovinske reforme biti predstavljen krajem kolovoza ili početkom rujna te naveo brojku od preko 140 zakonskih akata koliko će ih se naći na vladi od početka svibnja do kraja rujna.

Poručio je onima koji kažu da se reforme ne provode da ‘malo detaljnije prate što radimo’.

Agrokor

Upitan o dojmovima sastanka održanog u utorak s prvim zamjenikom predsjednika uprave Sberbanka Maksimom Poletajevom, Plenković je ocijenio taj susret pozitivnim te rekao da je njegova svrha bila informirati se o poziciji jednog od ključnih vjerovnika u procesu pred konačni dogovor o nagodbi u Agrokoru.

Na pitanje hoće li Adris ući u nagodbu, premijer je rekao da se informirao o stajalištu Adrisa kao jedne od bitnih hrvatskih kompanija. ‘Bio bih zadovoljan kad bi Adris također bio dio nagodbe i mislim da bi to bilo dobro i za cjelinu nagodbe i za ekonomske interese Adrisa’.

Hrvati u Njemačkoj

Plenković je rekao da u Njemačkoj živi oko 100.000 Hrvata s hrvatskim državljanstvom, a da ima još veliki broj onih koji su uzeli njemačko državljanstvo. Po njegovim riječima, oni su sjajno integrirani u bavarsko društvo i daju veliki doprinos i bavarskoj ekonomiji, ali kao i cijela hrvatska dijaspora ogroman doprinos i hrvatskoj ekonomiji.

Kazao je da hrvatski građani tek zadnjih pet godina u punini koriste slobodu kretanja radnika u EU.

‘Ja sam uvjeren da ovi trendovi danas nisu jednosmjerni nego su dvosmjerni’, izjavio je Plenković objasnivši da oni koji sada idu jednom će se i vraćati s novim idejama i poduzetničkim duhom.

Govoreći o demografskom problemu u Hrvatskoj ustvrdio je da vlada poduzima potrebne korake. ‘Mi činimo sve.... primjerice projekt Slavonija koji ima za cilj da stvori preduvjete upravo u onom dijelu Hrvatske gdje je ekonomska i socijalna situacija najsloženija, stoga investicije idu u taj dio zemlje’.

Susret s bavarskim premijerom

Komentirajući današnji sastanak s bavarskim premijerom Markusom Söderom, Plenković je podsjetio da već skoro 45 godina postoji suradnja između Hrvatske i Bavarske kroz Hrvatsko-bavarsku komisiju na političkoj i gospodarskoj razini.

‘Ovo je bila prigoda da stavimo u fokus više od milijardu eura razmjene, 40 posto njemačkih turista koji dolaze u Hrvatsku dolaze iz Bavarske, sjajna suradnja u nizu područja, mogućnost dalje provedbe vrlo uspješnoga modela dualnoga obrazovanja.... i naravno želja da nakon izbora u Bavarskoj predsjednik vlade Söder posjeti Hrvatsku’.

Poziv sam mu danas uputio i siguran sam da ćemo nastaviti jednu kvalitetnu suradnju s ovom velikom njemačkom zemljom u kojoj ima više 13 milijuna ljudi, u kojoj živi veliki broj Hrvata i gdje su mogućnosti suradnje velike’, rekao je Plenković.

Na pitanje o suradnji CDU/CSU s HDZ-om ocijenio je da je ona izvrsna. ‘Ovo je prigoda da učvrstimo te veze koje su međusobno, što se tiče podrške, razumijevanja i zastupanja stajališta na razini EU-a, uvijek bile vrlo bliske’, istaknuo je.

07.06.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NJEMAČKE VLASTI ZNALE SU ZA MOGUĆI VELIKI ISLAMISTIČKI NAPAD Nećete vjerovati što su teroristi htjeli napraviti da bi ušli u zemlju

18.10.2018.

Srećom, njihovi su planovi pali u vodu zahvaljujući istrazi, ali i raspadu IS-a. Više>

Markus Söder (foto: Markus Söder Twitter)

CSU POČINJE PREGOVORE SA SLOBODNIM BIRAČIMA Zeleni razočarani: 'Propuštaju priliku za nov početak u Bavarskoj'

18.10.2018.

Nakon što su u srijedu obavili pripremne razgovore sa strankom Zeleni i Slobodnim biračima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom