NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.10.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

VJERUJETE LI SVEMU ŠTO PROČITATE? Ova fotografija 'agresivnog migranta' postala je viralna, a zapravo prikazuje...

Foto: Vito Pirbazari

Zašto bismo ispadali glupi, kad ne moramo?

Br. pregleda: 7505

Foto: Vito Pirbazari

Autor: Z.S.

Da ne treba vjerovati svemu što pročitate na internetu, kao i da nije sve onako kako izgleda na prvu, dokaz je i ova fotografija. Ona prikazuje tamnijeg snažnog muškarca kako se unosi u lice čovjeku obučenom u policijsku odoru njemačkog SEK-a, specijalne taktičke jedinice.

Fotografija se brzo proširila među protivnicima imigracije jer se činilo da prikazuje imigranta kako se ponaša agresivno prema policajcu. Koristile su je lokalne organizacije pojedinih austrijskih i njemačkih antiimigracijskih političkih stranaka kao dokaz da mnogi imigranti ne pripadaju u tamošnja društva.

A o čemu je zapravo ovdje riječ? Fotografiju je prošlog tjedna na svom Instagramu objavio body-builder Vito Pirbazari koji glumi u novoj Netflixovoj seriji 'Dogs of Berlin'. Fotografija je snimljena na setu snimanja serije.Ni prva, ni zadnja

Sličan fenomen, ali na mnogo većoj sceni, odigravao se u vrijeme izbjegličkog vala prema Njemačkoj. Javna televizija ARD priznala je da ne prikazuje uvijek stvarnu sliku izbjeglica već da kamermani traže obitelji 's malom djecom i velikim očima', dok je u stvarnosti 80 posto migranata snažnih, mladih, samih muškaraca.

Poznato je i kako su se u ratu u Siriji fotografije na kojima su bili ljudi ponekad iscenirale pa smo tako imali prilike jednu te istu djecu gledati na više fotografija koje su navodno prikazivale djecu ubijenu u raznim 'napadima'. Takve fotografije rađene su u propagandne svrhe, bilo da se prikaže 'brutalnost agresora' ili da se javnost senzibilizira za određenu političku ili vojnu odluku. Nešto blaži oblik izokretanja činjenica bilo je podvaljivanje potresnih fotografija iz prošlih ratova pod nove.

Ne preza se danas niti od montiranja fotografija pomoću jednostavnih programa za njihovu obradu, kako bi se one krivotvorile i podržale stavove koje zastupaju pojedine grupacije (bilo lijeve ili desne). Takve se fotografije ponekad društvenim mrežama šire izuzetno brzo i utječu na javno mnijenje.

U doba kad informacija putuje brzinom svjetlosti, svatko od nas trebao bi imati minimum odgovornosti prema samom sebi i provjeriti vjerodostojnost svake informacije kojoj polažemo određenu važnost, iz više izvora. Zašto bismo ispadali glupi, kad ne moramo?

21.05.2018.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) RAKITIĆ ZABIO LIJEP GOL Ali ga nije želio slaviti

21.10.2018.

Rakitić je svoj drugi ovosezonski pogodak u Primeri postigao odlično reagiravši na jedan odbijanac. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom