NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.05.2018
tekst
tekst

BiH

ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH OSUDILA POKOLJ U GAZI 'Nezamislivo je da nema reakcije međunarodne zajednice'

Youtube snimka zaslona

Pobijeno više od 50 osoba.

Youtube snimka zaslona

Autor: Hina/CroExpress

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini utorak je oštro osudila napad izraelskih sigurnosnih snaga na palestinske prosvjednike u Gazi, u kojemu je u ponedjeljak poginulo više od pedeset osoba, a ta zbivanja okvalificirala je kao ‘brutalni pokolj’.

‘Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih demonstranata koristi prekomjerna sila kakvoj smo svjedočili jučer i da se sve to zbiva bez ikakve reakcije međunarodne zajednice’, stoji u izjavi rijaseta (poglavarstva) IZ u BiH dostavljenoj medijima.

Istaknuto je kako se stanovnici Gaze ionako nalaze u ‘velikom koncentracijskom logoru’, a sada im se pokušava uskratiti i pravo da mirnim putem prosvjeduju protiv položaja u kojem se nalaze.

‘Neprihvatljivi su i nasilni pokušaji da im se uskrati pravo da mirnim putem traže povratak na svoja stoljetna ognjišta s kojih su protjerani. Najmanje što svi možemo uraditi jest da dignemo svoj glas protiv toga da sila postane jedini argument onih koji ne poštuju bilo kakve međunarodne ili etičke norme’, stoji u izjavi.

Iz rijaseta IZ u BiH su najavili kako će u znak solidarnosti s palestinskim narodom, a prema uputama reisa Huseina Kavazovića, u džamijama u BiH u petak nakon podnevne molitve klanjati i dženaza za žrtve pokolja u Gazi.

U jučerašnjem, najkrvavijem danu proteklih godina u Pojasu Gaze, izraelska vojska procjenjuje da je više od 40.000 Palestinaca sudjelovalo u prosvjedima na deset mjesta duž granice.

Vojska kaže da slijedi ‘standardne operativne postupke’ da odvrati Palestince koji nastoje probiti ogradu na granici između Izraela i Gaze, u masovnim prosvjedima zbog jučerašnjeg otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti danas, kada se obilježava godišnjica osnivanja države Izrael, ali i dan kada su stotine tisuća Palestinaca protjerani iz svojih domova.

15.05.2018.

Foto: Hina/Fena

ERDOGAN ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP U SARAJEVU Izetbegović ga nazvao Božjim izaslanikom: 'Dugo smo dobro živjeli i borili se zajedno'

21.05.2018.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart