NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.07.2018
tekst
tekst

Zdravlje

PRIMORAC U RUSIJI Održao predavanje o budućnosti zdravstva i zdravstvene industrije

Prof.dr. Dragan Primorac i Akademik Shlyakhto Evgeny Vladimirovich

O personaliziranoj medicini.

Prof.dr. Dragan Primorac i Akademik Shlyakhto Evgeny Vladimirovich

Autor: CroExpress

Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije u St. Petersburgu boravi prof.dr. Dragan Primorac koji je ondje održao predavanje o budućnosti zdravstva i zdravstvene industrije. Tijekom predavanja posebno se usredočio na značaj personalizirane medicine u dijagnostici, liječenju ali i prevenciji bolesti.

'Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme je najjednostavnija definicija personalizirane medicine', istaknuo je Primorac. Ona je zasnovana ne samo na razumijevanju analize genoma, proteina i glikana već i na razumijevanju utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje sve u svrhu pružanja rane dijagnostike te optimalnog liječenja. 

Snaga personalizirane medicine se temelji na poznavanju procesa na molekularnoj razini koji u konačnici omogućava i najbolji terapeutski pristup. Sastavni dio personalizirane medicine postaje stanična terapija te regenerativna medicina koje zadnjih godina doživljavaju veliki zamah.

Tijekom izlaganja posebno je istaknuo model primjene mikrofragmentiranog masnog tkiva sa mezenhimalnim matičnim stanicama u svrhu liječenja osteoartritisa, a koji se s velikim uspjehom već niz godina provodi u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina.

Uz čelnike Svjetske zdravstvene organizacije skup je pozdravilo i vodstvo Ministarstva zdravstva Ruske Federacije te domaćin skupa akademik Shlyakhto Evgeny Vladimirovich, direktor Almazov National Centre for Medicine, vodeće znanstvene institucije iz područja biomedicine Ruske Federacije.

15.05.2018.

Foto: Štimac centar dentalne medicine

GODIŠNJI U HRVATSKOJ Kako do novog osmijeha u samo 5 dana?

17.07.2018.

Zahvaljujući novim tehnologijama u dentalnoj medicini, novi osmijeh i novi zubi mogu biti gotovi u vrlo kratkom roku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje