NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.07.2018
tekst
tekst

Aktualno

SRBIJA SNIMA FILM O JASENOVCU? Uložili bi 20 milijuna eura i angažirali holivudske glumce

Foto: Hina

Vučićeva ideja?

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Srbija je spremila 20 milijuna eura za filmski projekt o stradanju Srba, Židova i Roma u ustaškom logoru Jasenovac, a planirano je i angažiranje poznatih glumačkih imena iz Hollywooda, piše u utorak beogradski tisak.

Vlada Srbije spremna je, ‘na inicijativu predsjednika države Aleksandra Vučića, financirati grandiozni filmski projekt’ o stradanju Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, objavile su Večernje novosti.

Neimenovani sugovornici ‘bliski državnom vrhu’, na koje se pozivaju Večernje novosti, objašnjavaju kako se ‘Srbija na ovaj korak odlučuje sada, prije svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtjevan posao’, te da ova ideja ‘ima i vrijednosne elemente’.

‘Do sada se nitko u našoj kinematografiji nije usudio estetski oblikovati jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja. Uz to, konstantni pokušaji da se razmjere stradanja umanje ili da se oskvrne uspomena na žrtve, iziskuju ovaj civilizacijski napor’, piše list.

Večernje novosti podsjećaju da ideja o ekranizaciji stradanja u ustaškom logoru nije nova, jer se prije nekoliko godina tog posla htio prihvatiti glumac Tihomir Stanić, a za redatelja je izabrao Đorđa Kadijevića.

‘Projekt je trebala financirati Republika Srpska, ali je Stanić morao odustati zbog prijetnji iz Hrvatske. Ovakav film potrebniji je danas više nego ikad i odavno je morao biti snimljen. Ali tu temu je teško sineastički obraditi tako da bude umjetnički promatrana, bez upadanja u zamku šovinizma’, rekao je za Večernje novosti Kadijević navodeći da je Jasenovac, po njegovom uvjerenju, ‘tragedija koja se, kada je riječ o ljudskom zlu, ni sa čim na svijetu ne može usporediti’ te da su ‘strahote u tom logoru bile su gore od onih u Auschwitzu’.

Premda je milijunima dosad plaćano snimanje ratnih epopeja iz Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, povjesničar Milan Koljanin kaže za Večernje novosti kako film o Jasenovcu dosad nije snimljen ‘zato što to nije bio njemački, već ustaški logor, pa se priča nije uklapala u ideološku matricu da su okupatori krivi za sve’.

‘U Jasenovcu su pripadnici jednog jugoslavenskog naroda ubijali pripadnike drugog - Srbe, Židove i Rome’, kaže Koljanin.

Večernje novosti podsjećaju da je u filmske priče o Titu i partizanima u nekadašnjoj Jugoslaviji ulagan ogroman novac, a uvjerljivo najviše glumaca iz inozemstva igralo je u filmu ‘Bitka na Neretvi’ Veljka Bulajića: Orson Welles, Yul Bryunner, Sergej Bondarčuk, Franco Nerro i Silva Koscina. U ‘Sutjesci’ Stipe Delića tadašanja svjetska glumačka zvjezda Richard Burton igrao je Tita, a koscenarist filma bio je Bondarčuk.

15.05.2018.

Foto: Zoran Stupar / CroExpress

SKROMNI MATEO Kovačiću danas priređuju doček u njegovoj župi

17.07.2018.

Slika Matea s medaljom i zastavom svetišta hit je na društvenim mrežama. Više>

Foto: CroExpress

OTAC I TRI SINA Svi zajedno kod frizera 'naručili' genijalne navijačke frizure

16.07.2018.

Dečkima će frizure ostati kao uspomena na sjajnih mjesec dana! Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje