NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

BiH

HASANBEGOVIĆ POZVAN PA OPOZVAN Nije dobrodošao na dodjelu nagrade vlastitom djedu

Hasanbegović na Bleiburgu (foto: Hina/Damir Senčar)

A bio je oduševljen.

Hasanbegović na Bleiburgu (foto: Hina/Damir Senčar)

Autor: Hina/CroExpress

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu i stoga je opozvan poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele postumnog priznanja njegovom djedu Sabriji Prohiću, zajedničko je stajalište Židovske općine Sarajevo, veleposlanstva Izraela za BiH i obitelji Prohić, prenose u ponedjeljak lokalni mediji u BiH.

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik obitelji Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Židova tijekom holokausta smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

No učinio je to, kako se ističe, ‘na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini’ zbog nastojanja, kako tvrdi, da ‘relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata’ .

Veleposlanstvo Izraela za BiH uz to je ‘izrazilo žaljenje’ jer je Hasanbegović ‘zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe.’

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćerki Esmi Prohić i djedinom bratu Avdi Prohiću odličje ‘Pravednika među narodima’ država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njenog su oca Viktora pogubile ustaše, a kansije joj je umla mati pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i njegova supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.

Hasanbegović je nakon što je na njegovu zarebačku adresu stigao poziv iz Sarajeva kazao kako je oduševljen viješću o priznanju kojega su zaslužili članovi njegove obitelji.

‘Na žalost, jugoslavenske komuniste 1945. nisu zanimale konkretne ljudske sudbine u ovom i sličnim slučajevima i paradoks je da je moj djed izvansudski pogubljen nakon Drugog svjetskog rata na nepoznatom mjestu’, kazao je prošlog tjedna Hasanbegović za Jutarnji list.

15.05.2018.

Foto: Hina

'DO KRAJA GODINE TELEVIZIJA HERCEG BOSNE' Čović obećaje RTV kanal na hrvatskom

25.09.2018.

Završen je projekt kupovine radio i televizije KISS. Više>

Foto: izbori.ba

SUMNJA U PRIJEVARE S s glasovanjem izvan BiH i biračke popise

19.09.2018.

150 građana prijavilo krađu identiteta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice