NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.10.2018
tekst
tekst

EU

MACRON PREUZIMA KONTROLU MERKEL? Ima li Europa novog čelnika?

Foto: Wikimedia commons/ActuaLitté

Primio nagradu Karla Velikog.

Foto: Wikimedia commons/ActuaLitté

Autor: CroExpress/Hina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u četvrtak u Aachenu nagradu Karla Velikog za doprinos europskom jedinstvu i tom je prilikom pozvao Europljane na više jedinstva i na preuzimanje više inicijative.

'Mi moramo stvari uzeti u svoje ruke i moramo pronaći dovoljno unutarnje energije i zaista svim srcem željeti tu Europu', rekao je Macron primajući Nagradu Karla Velikog.
'Europska unija ne smije temeljne odluke glede važnih pitanja u trgovinskoj ili vanjskoj politici prepustiti drugima', rekao je Macron aludirajući na najnoviji razvoj događaja na Bliskom istoku zbog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Francuski predsjednik je istodobno upozorio i na bujanje nacionalizama u Europi. On je događaje poput Brexita i izbore u Italiji, Mađarskoj i Poljskoj okarakterizirao kao 'alarmantne signale'.
'Jedino rješenje koje nam preostaje je jedinstvo', rekao je Macron.

U svečanom govoru njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je istu nagradu dobila 2008. godine, istaknula je Macronov angažman za Europu. 'Njegova sposobnost da se oduševi za europsku stvar je ogromna', rekla je njemačka kancelarka u Aachenu.
'Mi smo zajedno s Francuskom uvjereni u to da nam je u Europi potreban novi uzlet', rekla je Merkel prilikom dodjele nagrade Karla Velikog i dodala da se Njemačka i Francuska 'iz različitih smjerova približavaju istom cilju'.

Nagrada Karla Velikog za europsko jedinstvo dodjeljuje se svake godine osobama koje su se u posebnoj mjeri založile za boljitak Europe. Odbor za dodjelu nagrade Karla Velikog, nazvanu po osnivaču Svetog Rimskog Carstva, okrunjenog u Aachenu 800. godine, u svom je obrazloženju naveo da 'iako je na dužnosti relativno kratko, Emmanuel Macron iznova je nadahnuo Europu i unio novi zamah i dinamiku u raspravu o čvršćoj integraciji našeg kontinenta'.

Macron je svoju viziju povezanije Europe izložio u rujnu prošle godine pred studentima Sorbonne nazvavši svoj plan 'Europa koja štiti'. On uključuje usklađivanje poreza i minimalne plaće, reformu eurozone, tješnju vojnu suradnju i zajedničke mjere zaštite okoliša.

Macron i Merkel sada rade na jedinstvenom prijedlogu koji kane predstaviti na summitu EU-a koncem lipnja. Ipak, podsjetimo kako je u Njemačkoj njegova vizija dočekana s oprezom, a u manjim europskim zemljama s jedva prikrivenim negodovanjem.

Macron otima prijestolje Merkel?

Dodjela ove nagrade Macronu potegnula je neka nova pitanja, a to je preuzima li taj eurofil ulogu neslužbenog lidera Europe iz ruku njemačke kancelarke Angele Merkel? Ima li Europa novog čelnika? Ili možda čak i spasitelja?

Nedavni posjeti Macrona i Merkel Washingtonu možda sugeriraju da je Francuz preuzeo ulogu Gospodina Europe, nakon godina dominacije njemačke kancelarke na kontinentalnoj političkoj sceni. Macronov posjet je bio državni, visokog profila i vidjelo se da ga Trump doživljava kao bliskog prijatelja iako se francuski predsjednik u govoru pred Kongresom nije libio iznijeti i ono u čemu se ne slaže s američkim kolegom. Merkel je u američkoj prijestolnici bila nekoliko dana poslije, ali u radnom i mnogo manje zapaženom posjetu.

'Prerana priznanja treba prihvatiti s velikom mjerom skromnosti", kaže. "Nagrada Karla Velikog najčešće je nagrada za cijelu karijeru, a Macron, kada je EU u pitanju, zapravo još nije postigao ništa', smatra analitičar Sebastien Maillard, direktor pariškog think-thanka nazvanog po Jacquesu Delorsu.

11.05.2018.

Foto: Merkur.de

IZBORI U BAVARSKOJ Katastrofa za CSU i SPD, AfD slabiji od očekivanog, jedna stranka veliki dobitnik

15.10.2018.

Na posljednjih pokrajinskim izborima prije pet godina CSU je osvojio apsolutnu većinu. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

AUSTRIJANAC IZGUBIO NOVČANIK S 500 EURA Kad su policajci zavirili u njega imali su što vidjeti pa ga uhitili

09.10.2018.

Vlasnika su pronašli zahvaljujući osobnoj iskaznici i uhitili ga. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom