NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.10.2018
tekst
tekst

Vjera

LEGENDA KAŽE Da su prije 727 godina anđeli na Trsat prenijeli kuću u kojoj su živjeli Isus, Marija i Josip

Glavni oltar (foto: trsat-svetiste.com.hr)

Danas slavimo Majku Božju Trsatsku.

Br. pregleda: 3016

Glavni oltar (foto: trsat-svetiste.com.hr)

Autor: CroExpress

Prema predaji, 10. svibnja 1291. godine Svetu nazaretsku kućicu u kojoj je živjela Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa, prenijeli su anđeli iz Nazareta na Trsat. Više od sedam stoljeća hodočasnici dolaze u svetište pomoliti se Svetoj obitelji.

Svetište Majke Božje Trsatske sedam-stoljetno je mjesto vjerničkog okupljanja. Ono je najstarije hrvatsko marijansko svetište. Posebno je, stoga, svečano 15. kolovoza za blagdan Velike Gospe.

Danas je Trsatsko svetište najznačajnije marijansko proštenište u zapadnoj Hrvatskoj i k tome duhovno središte Riječke metropolije koja okuplja četiri biskupije: Riječku nadbiskupiju, Porečko-pulsku biskupiju, Krčku biskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a također je privlačno mjesto hodočasnicima kontinentalnog djela Hrvatske.

Papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta Trsatu (foto: trsat-svetiste.com.hr)

Svetište Majke Božje Trsatske je najveća i najslavnija zadužbina hrvatskih knezova Frankopana koja je Hrvatskoj dala niz banova i vojskovođa, nadbiskupa i biskupa. Slavni Martin Frankopan poziva 1453. godine franjevce da služe hodočasnicima. Kroz pet i pol stoljeća živjeli su u trsatskom samostanu brojni franjevci koji služe hodočasnicima, ali djeluju i na kulturnom polju i zadužili su hrvatsku povijest i kulturu.

Franjevački samostan na Trsatu danas predstavlja, zajedno s proštenišnom crkvom, i spomenik kulture i kulturnih događanja u gradu Rijeci.   

10.05.2018.

Foto: svjetlorijeci.ba

U NJEMAČKOJ OTVORENA PRVA Dječja crkva

17.10.2018.

Početkom mjeseca listopada je otvorena prva dječja crkva u biskupiji Essen u Njemačkoj. Navodno je to jedinstven projekt u cijeloj državi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom