NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Istinite priče

LJUBAV I ODANOST Neobična životinjska ljubavna priča iz Hrvatske oduševila Francuze

Foto: Snimka zaslona YouTube

Zajedno imaju 62 potomka.

Br. pregleda: 1567

Foto: Snimka zaslona YouTube

Autor: CroExpress/Hina

Mužjak rode svake godine leti tisuće kilometara kako bi se vratio svojoj družici koja zbog ozljede ne može s njim - priča je to o Malenoj i Klepetanu, rodama u Hrvatskoj, koja govori o ljubavi i odanosti protivnim svim izgledima, piše francuska agencija France Presse.

Krajem ožujka Klepetan se 16. godinu za redom vratio u hrvatsko selo Brodski Varoš, prethodno napustivši svoje zimsko boravište na jugu Afrike. Ondje se ponovo sastao s ljubavi svoga života, bijelom rodom Malenom, s kojom je dobio već 62 potomka. Zbog ljubavi na daljinu i vjernosti, dvije su rode u Hrvatskoj pravi selebritiji, piše AFP.

Umirovljeni domar mjesne škole Stjepan Vokić, 71-godišnji udovac, posvojio je Malenu 1993. nakon što ju je pronašao pokraj bare ranjenu lovačkim mecima.
Malena svoje zime provodi u nastambi koju Vokić naziva 'improviziranom Afrikom' s gnijezdom, grijanjem i akvarijem. Svako proljeće joj Vokić sagradi veliko gnijezdo na krovu kako bi imala gdje dočekati Klepetana. A on će do početka kolovoza svoje novo potomstvo učiti letjeti i onda zajedno s njima krenuti prema jugu Afrike.
Malena će tada ostati sama s Vokićem koji će je kupati i kremama joj mazati noge kako se ne bi posušile, jer je daleko od svog vlažnog staništa.

'Vodim je u ribolov pošto je ne mogu voditi u Afriku. Čak i televiziju gledamo zajedno', kazao je Vokić AFP-u.  
'Da sam je ostavio ranjenu, pojele bi je lisice. Ali promijenio sam joj sudbinu i sada sam odgovoran za njezin život', objašnjava.

Klepetan nosi ogrlicu za praćenje. Njegovo zimsko odredište negdje je blizu Cape Towna, oko 14,5 tisuća kilometara daleko od Malene. Do tamo mu treba nešto više od mjesec dana leta.

U Hrvatskoj živi oko 1,500 parova bijelih roda. Čigoč, selo u središtu zemlje, proglašeno je 1994. prvim europskim selom roda, napominje AFP. Ondje ih se dvjestotinjak gnijezdi na krovovima i vrhovima uličnih svjetiljki. U selu ih je dvostruko više nego stanovnika.

16.04.2018.

Foto: CroExpress

SVJEDOČANSTVO DOMOBRANA Otac poznate austrijske Hrvatice: 'Teško ranjen sam izbjegao u Austriju, sa mnom je bio anđeo čuvar'

08.05.2018.

Na samom kraju rata Radoš je teško ranjen, ali se uz pomoć suboraca uspio povući u Austriju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0