NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.10.2018
tekst
tekst

Svijet

ŠEŠELJU NIKAD DOSTA 'Spreman sam ponoviti sve ratne zločine koje su mi pripisali'

Foto: Hina/Tanjug

Kaže da nijedan Hrvat nije protjeran iz Vojvodine.

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) i zastupnik u srbijanskom parlamentu Vojislav Šešelj izjavio je u srijedu za ruski portal Sputnjik kako je ponosan na zločine za koje mu je suđeno i da bi ih bio spreman ponoviti.

‘Ponosan sam na sve ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje su mi pripisali i spreman sam ih u budućnosti ponoviti', rekao je Šešelj za Sputnjik, u povodu pravomoćne presude na 10 godina zatvora koju mu je u srijedu izrekao Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda (ICTY), poništivši oslobađajuću prvostupanjsku presudu iz 2016.

Šešelj je današnju presudu za progon Hrvata u Vojvodini tijekom ’90-tih godina prošlog stoljeća ocijenio kao ‘protupravnu' i protivnu načelima anglosaksonskog prava.

‘Po anglosaksonskom pravu u drugom stupnju nije se mogla preinačiti prvostupanjska presuda. Mogla se samo ukinuti i vratiti na ponovno suđenje', rekao je vođa radikala za ruski portal Sputnjik, spočitavajući istodobno i sastav Žalbenog vijeća.

‘Mene je, praktički, osudilo pet sudaca koji me nikada u životu uživo nisu vidjeli. To je skandal svoje vrste, jer postoji princip neposrednosti suđenja. Ne može me osuditi netko tko me nikad nije vidio', ustvrdio je Šešelj, rekavši kako će se ‘vjerojatno žaliti'.

‘Šanse sa žalbu nisu velike, ali ja to hoću dalje tjerati. Tjerati mak na konac, da bi im što više problema napravio’, kazao je Šešelj.

On je ponovio svoju izjavu danu ranije tabloidu Informer kako su ga za ‘navodni zločin u Hrtkovcima osudili, iako tamo nije bilo sustavnog niti rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo'.

‘Ni jedan Hrvat iz Vojvodine nije protjeran. Oni koji su otišli, prethodno su s prognanim Srbima iz Hrvatske razmijenili kuće i stanove. Ni jedan jedini Hrvat nije protjeran', izjavio je Šešelj.

Šef Srpske radikalne stranke rekao je na kraju razgovora za ovaj ruski internetski portal na srpskom jeziku kako je u vrijeme izricanja presude pred MICT-om u Haagu - spavao.

12.04.2018.

Foto: USAID Afghanistan / flickr

MUSLIMANSKA ZEMLJA ZABRANILA NIKAB I BURKU NA RADNOM MJESTU Jer priječi obavljanje funkcija javnih službi

19.10.2018.

Glasnogovornik vlade je rekao da zaposlenici moraju pokazati svoj identitet na radnim mjestima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom