NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

Zdravlje

ESTETSKA OPERACIJA NOSA Vodeći stručnjak otkriva nam sve što morate znati o njoj

Foto: IMED

Djelatnost poliklinike Imed objedinjuje maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju, stomatologiju i zubotehnički laboratorij.

Foto: IMED

Autor: CroExpress/PR

Mr. sc. Vladimir Borić, dr. med., voditelj je odjela estetske kirurgije u vodećoj zagrebačkoj privatnoj poliklinici IMED.

Estetska operacija nosa, ili lat. rinoplastika, predstavlja najčešći zahvat među estetskim plastičnim operacijama uopće. Temelj estetske rinoplastike čine zahvati na hrskavicama i kostima nosa. Pojedine tehnike se razlikuju u više detalja, ali u ovom kontekstu valja istaknuti razliku u pristupu ovisno o tome dali kirurg koristi vanjski ili unutrašnji rez. Danas većina kirurga smatra da je vanjski pristup samo izuzetno nužan, u slučajevima složenijih deformacija, kada je operacija više rekonstruktivnog karaktera nego klasično estetska.

Rezultat estetske operacije nosa mora zadovoljiti nekoliko elemenata. U prvom redu ožiljak mora biti što manje vidljiv, oporavak nakon operacije bi trebao biti bezbolan, uz prihvatljive manje nelagodnosti za pacijenta i kratkotrajan. Operacijom je potrebno zadovoljiti četiri temeljna kriterija, tri objektivna i jedan subjektivan; uravnoteženi oblik nosa, dobra funkcija i korektne proporcije, te konačno, željeni izgled nosa. Dobra funkcija mora ostati nenarušena ili, ako je prije operacije bila poremećena, treba estetskoj operaciji istovremeno pridružiti funkcionalnu komponentu (septoplastiku - korekciju nosne pregrade). Uravnoteženi oblik podrazumijeva da operirani nos ima sve anatomske elemente normalne i skladne. Da bismo zadovoljili proporcije nužno je uzeti u obzir ukupan izgled lica, u prvom redu odnos čela, nosa i brade, kako bismo mogli rezultat prilagoditi individualnoj fizionomiji svakog pacijenta. Uobičajena predodžba da se operacijom nosa mijenja profil samo je djelomično točna, jer se, ustvari mijenjaju odnosi lica u 'en face' i svim drugim projekcijama.

Za potpuni uspjeh operacije neophodno je da zadovoljan bude i pacijent. Radi toga, potrebno je da prije operacije, u razgovoru s pacijentom kirurg otkrije želje i motive pacijenta, očekivanja vezana za estetski rezultat, tj. kakav nos želi pacijent.

Operacijska tehnika koja se najčešće primjenjuje kod rinoplastike koristi unutrašnji rez, tako da izvana ne ostaje nikakav ožiljak. Radi maksimalne poštede nosne sluznice i optimalnog prikazivanja anatomskih elemenata nosa koje treba preoblikovati, najbolja je tzv. ekstramukozni pristup hrskavicama i kostima.

Trajanje operacije ovisi svakako o složenosti zahvata, a proteže se kod vještih operatera od pola do jednog sata. Na kraju operacije nos se tamponira i postavlja se kalup. Rinoplastika kao estetska operacija ne preporučuje se prije završenog rasta nosa tj. prije 15. godine života. 
Oporavak od korekcije nosa traje oko tjedan dana i općenito nije nelagodan. Kalup i tamponi uklanjaju se 4–6 dana nakon operacije, a povratak uobičajenim društvenim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana. Nakon tog perioda, važno je nos zaštiti od potencijalne traume u periodu od 6 tjedna. 

Rezultati rinoplastike vidljivi su već nakon skidanja kalupa, a o definitivnom stanju nakon estetske operacije nosa govorimo tek nakon 6 – 12 mjeseci.Za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte:

Poliklinika IMED

Selska cesta 90A
Zagreb 10000, Hrvatska
Tel. +385 (0)1 366 8936
Fax. +385 (0)1 366 8934
info@imed.hr

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 8:00 - 21:00 sati
subotom: po dogovoru


27.03.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NEUGODAN ZADAH IZ USTA Što ga uzrokuje (osim češnjaka i luka) i što učiniti po tom pitanju?

11.09.2018.

Što uzrokuje taj zadah, kojeg stručno nazivamo halitoza? Više>

Foto: Štimac centar dentalne medicine

POSEBAN PAKET USLUGA ZA HRVATE IZ INOZEMSTVA Evo kako u Hrvatskoj do osmijeha hollywoodskih zvijezda

30.08.2018.

Estetika igra veliku ulogu u našim životima, htjeli mi to priznati ili ne. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

MOBITEL I INTERNET SU MI 'UBILI' KREATIVNOST Misli su mi zagušene besmislicama, a um pretrpan

23.08.2018.

Kad sam na pauzi ili na kavi, odmah uzmem mobitel i pregledavam Facebook. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice