NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

EU

'ISLAM NE PRIPADA NJEMAČKOJ' Novi ministar unutarnjih poslova prvog dana na novoj poziciji uzburkao duhove

Horst Seehofer (foto: Michael Lucan / wikimedia commons)

CSU na čelu sa Seehoferom je bio i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Br. pregleda: 2847

Horst Seehofer (foto: Michael Lucan / wikimedia commons)

Autor: Hina/CroExpress

Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izjavio je u razgovoru za dnevnik Bild od petka kako islam nije dio njemačkog društva, čime je izazvao brojne reakcije njemačke političke javnosti.

‘Ne, islam ne pripada Njemačkoj. Njemačka je zemlja prožeta kršćanstvom, a to znači slobodne nedjelje i crkveni praznici i rituali poput Uskrsa, Duhova i Božića’, rekao je Seehofer, koji je do početka ovog tjedna obnašao funkciju predsjednika bavarske pokrajinske vlade.

On je nadalje objasnio kako su muslimani koji žive u Njemačkoj dio ove zemlje i to se ‘samo po sebi podrazumijeva’.

‘To međutim ne znači da mi iz pogrešnog obzira moramo odbaciti neke tradicije i običaje koji su tipični za našu zemlju’, rekao je Seehofer, čije ministarstvo je dobilo i novi resor koji se naziva ‘domovina’.

Rečenica ‘Islam je dio Njemačke’ potječe od bivšeg demokršćanskog predsjednika Njemačke Christiana Wulfa, a nakon toga ju je u nekoliko navrata ponovila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Seehofer se tako ovom izjavom prvog dana na novoj dužnosti suprotstavlja stajalištu kancelarke i predsjednici vlade Angeli Merkel.

CSU na čelu sa Seehoferom je bio i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Potpredsjednica Bundestaga i članica čelništva stranke Zeleni, Claudia Roth, oštro je kritizirala Seehoferov istup u Bildu.

‘To ja jasan signal izolacije muslimana. Tko prvog dana na funkciji ministra unutarnjih poslova, u vrijeme kada se napadaju džamije, a čelnicima muslimanskih udruga šalju prijetnje smrću, ne izražava solidarnost s muslimanima, nego govori o tomu da islam ne pripada Njemačkoj, djeluje potpuno neodgovorno’, rekla je Roth.

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku je pozdravila stajalište novog ministra unutarnjih poslova, ali ga je istodobno optužila za ‘krađu političkih ideja’.

‘Rečenica ‚Islam nije dio Njemačke’ je doslovno uzeta iz našeg programa’, rekao je političar AfD-a Andre Poggenburg. On je Seehofera optužio da ove ideje jasno iznosi u javnost samo zbog izbora u Bavarskoj, koji se održavaju na jesen.

CSU je, nakon slabog rezultata na parlamentarnim izborima u rujnu u Bavarskoj i odlasku velikog broja dotadašnjih demokršćanskih birača AfD-u, najavio okretanje biračima ‘desno od centra’.

16.03.2018.

Koen Lenaerts (foto: EUI / wikimedia commons)

PREDSJEDNIK SUDA EU SAVJETUJE SLOVENCIMA 'Nemojte tužiti Hrvatsku, ugledajte se na Austriju i Njemačku'

21.04.2018.

Slovenija je uvjerena da zbog hrvatskog odbijanja primjene arbitražne presude dolazi do slučajeva konkretnih povreda europskog prava. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu