NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

Iseljenički info

BRELA Dom jednom od najprepoznatljivijih hrvatskih turističkih motiva na jednoj od najljepših europskih plaža

Kamen Brela (foto: Panoramio)

Zbog svog prirodnog i kulturnog bogatstva, Brela od samog početka igraju bitnu ulogu u turizmu Makarske rivijere.

Kamen Brela (foto: Panoramio)

Autor: CroExpress

Brela su malo turističko mjesto na Makarskoj rivijeri. Brela nude bogatstvo kristalno čistog mora, 6 km prirodnih šljunčanih plaža, miris i ljepotu guste borove šume koja je većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine, brojne pješačke staze koje se isprepliću od šetnice duž mora, preko starih zaselaka koja se ponose starom dalmatinskom arhitekturom, sve do samih vrhova planine Biokovo.


Foto: Flickr

Brela su i mjesto gdje se nalazi jedan od najprepoznatljivijih brendova hrvatskog turizma – Kamen Brela.

Zbog svog prirodnog i kulturnog bogatstva, Brela od samog početka igraju bitnu ulogu u turizmu Makarske rivijere. Brela i danas nastavljaju svoju dugu tradiciju ponude udobnog smještaja i gostoljubivosti svog stanovništva, stare dalmatinske kuhinje, vina, pjesme i zabave.

Općina Brela sastoji se od dva naselja: Brela Gornjih smještenih u zabiokovskom prostoru, gotovo cijelo naselje je smješteno unutar Parka prirode Biokovo i naselja Brela koje se sastoji od nekoliko zaselaka s obje strane magistrale od kojih su najveći Soline i Donje Selo.

Američki časopis Forbes 2004. godine: Proglasio je plažu Punta Rata najljepšom plažom Europe. Deset godina kasnije, Huffington Post 2014. godine proglasio je Brela destinacijom iz snova i razlogom da, što je prije moguće, 'uskočite' u avion za Hrvatsku. Prema belgijskom portalu European Best Destinations – jedna je od najljepših plaža u 2015. godini.


Kamen Brela 

Inače, izvorno ime kamenog simbola Brela, prirodnog krajobraznog fenomena i prepoznatljivog branda hrvatskog turizma je Šakan. Sam naziv je nastao i koristio se zbog činjenice da je bio prirodno stanište sredozemne medvjedice. Zbog nepoznavanja ove vrste, rijetki stanovnici Brela koji su svjedočili prisutnost ovog sisavca, davali su mitske atribute ovom stvorenju poput morskog čovika ili morskog fratra pustinjaka o čemu svjedoči i znanstveni naziv monachus monahus. U nepoznavanju su domaći stanovnici iskazivali i strah od ovog bića i tjerali ga uzvikom 'Buuuuuu, Šakane!'

16.03.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

DONESEN PRIJEDLOG ODLUKE O dobitnicima studentskih stipendija za Hrvate izvan Hrvatske

20.04.2018.

Konačna odluka po okončanju postupka prigovora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu