NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.07.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(VIDEO INTERVJU) KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Svi hrvatski državljani diljem svijeta moraju imati pravo na elektroničko i dopisno glasovanje'

Foto: predsjednica.hr

U Hrvatskoj je, ponovila je, zabrinjavaju demografski trendovi i Hrvatska je i dalje 'zemlja emigracije, a ne imigracije'.

Br. pregleda: 1586

Foto: predsjednica.hr

Autor: CroExpress

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se zalaže za uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja kako bi svi hrvatski državljani, gdje god da žive, imali mogućnost glasovati na hrvatskim izborima.

Grabar-Kitarović je intervju dala za radio argentinskih Hrvata, Croacias Totales tijekom posjeta Buenos Airesu.

Predsjednica je prvi put posjetila Argentinu kad je bila ministrica vanjskih poslova, 2005. godine. Kaže da su razlike u Hrvatskoj velike u odnosu na vrijeme prije 12-13 godina.

'Hrvatska raste, iako razvoj ne ide još onako brzo kako bih ja to htjela. Držim da još kaskamo za drugim razvijenim državama i da trebamo uložiti još puno više napora u jačanje gospodarstva, u otvaranje novih radnih mjesta, u jačanje poduzetničke klime, otvaranje tvrtki. I, naravno, u jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske', kazala je Grabar-Kitarović.

U Hrvatskoj je, ponovila je, zabrinjavaju demografski trendovi i Hrvatska je i dalje 'zemlja emigracije, a ne imigracije'.

Predsjednica kaže kako se osobno zalaže za osiguravanje dopisnog ili elektroničkog glasovanja svim hrvatskim državljanima.

'Inače, cijeli postupak glasovanja u Hrvatskoj je poprilično primitivan. Kad dođete na glasačko mjesto tamo su uglavnom neke kartonske kutije koje pripadaju u 19., a ne u 20., a kamoli 21. stoljeće i mislim da se doista ozbiljno moramo uhvatiti toga. A za to će trebati ustavne promjene, a vjerujem da se može postići konsenzus između stranaka u Saboru kako bi se omogućilo jedno od temeljnih ljudskih, odnosno građanskih prava svim našim državljanima, a to je pravo da daju svoj glas na izborima', rekla je Grabar-Kitarović.

Žene u hrvatskom iseljeništvu, kaže, imaju izuzetno bitnu ulogu.

'Mislim da su one uz Crkvu, uz fratre, franjevce, svećenike, časne sestre, stupovi hrvatske zajednice. Gdje god dođem, bilo to u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Australiji, uvijek vidite žene koje se organiziraju, koje potegnu, koje ulože toliko napora da se drži zajednica na okupu', pohvalila ih je predsjednica.

Za kraj je poslala poruku svim Hrvatima koji slušaju Croacias Totales, poručivši joj da je 'njeno srce s njima' i pozvavši ih da se vrate u Hrvatsku.

16.03.2018.

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

47.000 LJUDI Prošle je godine odselilo iz Hrvatske, najviše iz ove dvije županije

21.07.2018.

Hrvatska samo zbog migracija stanovništva u 2017. godini ostala bez gotovo 32.000 stanovnika. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŽIVJELI OD NJEMAČKE SOCIJALE, A KUPOVALI STANOVE U velikoj raciji zaplijenjeno 77 nekretnina

20.07.2018.

Gradske vlasti već se godinama bore protiv organiziranog kriminala. Više>

Rebić i Perišić slave pogodak u finalu Svjetskog prvenstva (foto: Hina)

BILD TVRDI Rebićev menadžer nije u Münchenu na pregovorima, evo o čemu je zapravo riječ

20.07.2018.

Bild piše da je Niko Kovač obećao svom bivšem klubu, Eintrachtu, da neće vabiti njihove igrače. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje