NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TAKO TO RADE ŠVICARCI Ako institucije posumnjaju da netko vara na socijali, za njim odsad smiju poslati privatne detektive, dronove...

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Konzervativne stranke pozdravile su ovakvu odluku.

Br. pregleda: 1172

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Z.S.

Švicarski parlament u utorak je donio zakon kojim će dopuštati institucijama da pomoću novih tehnologija prate ljude za koje smatraju da neopravdano dobivaju socijalne naknade od države, javlja The Local.

Sve švicarske socijalne institucije, uključujući i zavod za zapošljavanje, moći će unajmljivati privatne detektive da istraže ljude za koje postoji sumnja da iskorištavaju sustav. Nova pravila dopuštaju i osiguravajućim društvima da, bez sudske dozvole, snimaju audio i video zapise sumnjivaca, kako na javnim, tako i na privatnim mjestima, ukoliko su jasno vidljiva s javne lokacije (npr. balkoni, dvorišta).

Agencije će sumnjivce moći pratiti i pomoću GPS-a, uz sudačku dozvolu. Ministar socijale Alain Berset kazao je da niti praćenje sumnjivaca dronovima nije nemoguća opcija.

Konzervativne stranke pozdravile su ovakvu odluku. Iznesen je primjer kantona Graubünden koji je naredio nadzor u 46 slučajeva od njih oko 5000. U 16 slučajeva utvrđeno je da korisnici socijalne pomoći varaju i poreznim obveznicima ušteđeno je 2,6 milijuna švicarskih franaka.

Zeleni, Socijalistička stranka (SP) i sindikati izjasnili su se protiv ovakvog zakona, nazivajući ga napadom na privatnost. 

14.03.2018.

Foto: Hina

ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA LUKE MODRIĆA Od zapaljene kuće i prognaništva do najboljeg igrača svijeta

25.09.2018.

Modrić je bio predodređen za to da postane vrhunski igrač. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice