NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

GRABAR-KITAROVIĆ VISOKO UVAŽENA GOŠĆA BUENOS AIRESA 'Nakon Drugog svjetskog rata Hrvati u Argentini našli slobodu svjedočiti svoje domoljublje'

Foto: predsjednica.hr

Predsjednica je kazala da je ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu.

Br. pregleda: 1289

Foto: predsjednica.hr

Autor: CroExpress

U Gradskoj skupštini Grada Buenos Airesa predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović dodijeljena je povelja ‘Visoko uvažene gošće Buenos Airesa’. Primajući povelju Predsjednica je iskazala ponos na sve generacije ‘koje su došle i krenule iz početka, koji su skromno živjeli kako bi svome zavičaju iz tuđine pomagali, jer su ga uvijek nosili u svom srcu.’

Spomenula je neke Hrvate koji su ostavili neizbrisiv trag u Buenos Airesu i Argentini, hrvatskog isusovca Nikolu Plantića koji je bio rektor Colegio Nacional u Buenos Airesu polovicom 18. stoljeća te građevinskog poduzetnika Buratovića s otoka Hvara, koji je polovicom 19. stoljeća gradio kuće, ceste i željezničke pruge po cijeloj Argentini, a prvi je postavio telegrafsku vezu između Buenos Airesa i Rosarija.

Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere, kazala je Predsjednica. Dodala je kako su nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.

‘Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje osobno, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva’, istaknula je Predsjednica.

Na kraju obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je argentinskom narodu koji je pretke hrvatskog naroda dočekao s prijateljstvom i gostoprimstvom, kako bi u metropoli Južne Amerike mogli ugraditi svoja djela i svoje živote, svoju mediteransku ili slavonsku dušu, svoju kreativnost, znanja i invencije.

13.03.2018.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) CIJELA DIJASPORA UZ 'VATRENE' Hrvati Perua mjesec su dana živjeli Hrvatsku

18.07.2018.

Prema nekim procjenama, u Peruu danas živi oko 6000 Hrvata druge i treće generacije. Više>

Foto: Liz Yakisich

U PARAGVAJU SE PRIPREMA VELIKA FEŠTA Hrvati i Paragvajci zajedno gledaju utakmicu, a onda – slavlje!

15.07.2018.

Okupljanje će se održati u teretani Fibra, koja je u vlasništvu Ceci Talie, također porijeklom Hrvatice. Više>

Foto: Cristian Sprljan

HRVATSKO-ARGENTINSKI ZAGRLJAJ Velike skulpture osvanule u Cordobi uoči nogometnog okršaja

20.06.2018.

U Cordobi danas živi oko 1000 ljudi hrvatskog porijekla. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni