NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

Hrvatska

AZILANTI SE IZ HRVATSKE 'ŠVERCAJU' NA ZAPAD Policija u zadnjih desetak dana spriječila nekoliko krijumčarskih pokušaja

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Švercaju ih Rumunji, Slovenci...

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Policija je u zadnjih desetak dana spriječila na desetke migranata sa statusom ‘tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj’ da uz pomoć krijumčara nezakonito prijeđu granicu prema drugim zemljama Europske unije.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba, kad su uhvaćena dvojica Rumunja u pokušaju krijumčarenja 24 tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

U policiji kažu da su ti slučajevi dokaz da dobar dio tražitelja međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj već jd pokušavaju koristiti kao zemlju tranzita prema drugim zemljama EU. Osim migranata tražitelja azila, policija je u zadnje vrijeme spriječila i nekoliko slučajeva pokušaja prebacivanja dalje u EU stranaca koji su u Hrvatsku ušli nezakonito.

Dvojicu Rumunja uhvatili su u petak oko 22,30 sati zagrebački policajci i pripadnici mobilne jedince prometne policije ‘Kobre’ na autocesti u smjeru Varaždina kod naplatnih postaja Sv. Helena. Jedan od njih, 36-godišnjak, vozio se automobilom kao prethodnica ispred 45-godišnjaka u teretnom vozilu s izbjeglicama kojeg je trebao upozoriti na policijske ophodnje na ruti prijevoza u smjeru granice sa Slovenijom.

Policija je u tovarnom prostoru zatekla 24 osobe za koje je utvrđeno da su strani državljani, tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Rumunji su osumnjičeni da su iz koristoljublja, za neutvrđeni novčani iznos, dogovorili da će im pomoći da ilegalno izađu iz Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice EU.

Prije desetak dana, 2. ožujka međimurska policija uhvatila je 26-godišnjeg Rumunja u čijem su vozilu bila 34 strana državljana. Za migrante je utvrđeno da su državljani Turske, Pakistana, Irana i Afganistana, a dio njih su bili tražitelji azila u Hrvatskoj.

Primorsko-goranska policija spriječila je početkom ožujka turskog državljanina, tražitelja azila, u ilegalnom prelasku granice sa Slovenijom, u drugom slučaju tri državljanke Tunisa i državljanina Sirije koji su tražitelji međunarodne zaštite, te četvoricu turskih tražitelja azila.

Istarska policija uhvatila je dvojicu Slovenca koji su preko granice htjeli prebaciti četvoricu tražitelja azila iz Turske i četvoricu turskih državljana koji su Hrvatsku ušli nezakonito.

Hrvatska policija prošle je godine razbila čak pet puta više lanaca krijumčarenja migrantima nego dvije godine ranije. Lani je otkriveno 365 kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migrantima, a u 126 slučajeva ta su kaznena djela počinjena u sastavu zločinačke organizacije. Godinu ranije zabilježeno je 156 kaznenih djela, od čega 27 u sastavu zločinačke organizacije, dok 2015. službene statistike bilježe tek 68 takvih kaznenih djela, odnosno 27 'organiziranih'.

12.03.2018.

Foto: Hina

'69 KUNA NIJE MALO' Ministar Pavić nahvalio 'rekordan rast mirovina' u dvije godine Plenkovićeve vlade

25.09.2018.

Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo. Više>

Foto: Grad Vukovar

27. OBLJETNICA OSNUTKA legendarne 204. vukovarske brigade

25.09.2018.

U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 1.800 hrvatskih branitelja. Više>

Pomorska večer, kalafatanje (foto: Sandro Tariba)

FOTOGALERIJA Lošinj se vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva

25.09.2018.

Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice