NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.09.2018
tekst
tekst

Kultura

SAMOZATAJNE HEROINE DIJASPORE Apostolsko djelovanje hrvatskih sestara u inozemstvu odsad i u knjizi

Plod Župićeva istraživačkog novinarstva.

Fra Jozo Župić

Autorica: Vesna Kukavica

Iz tiska je u nakladi Hrvatske matice iseljenika upravo izišla knjiga Apostolsko djelovanje hrvatskih sestara u inozemstvu autora, svećenika zapaženog spisateljskog opusa s višedesetljetnom njemačkom adresom, Joze Župića.

Riječ je o zbirci njegovih izabranih publicističkih radova sestrinske tematike uz prateću fotografsku građu, uključujući i ostale slikovne priloge poput faksimila izvorne korespondencije časnih Majki i ostalih crkvenih poglavara i poglavarica sa samozatajnim junakinjama našega doba. Fantastični plod Župićeva istraživačkog novinarstva o djelovanju časnih sestara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Njemačkoj objavljivao je od svibnja 2015. do studenoga 2017. godine Hrvoje Salopek glavni urednik renomiranog mjesečnika Matica, čiji je izdavač Hrvatska matica iseljenika.

Gotovo trogodišnja serija članaka publiciste neospornog narativnog dara o djelovanju izvan domovine naših redovnica, suočenih s duhovnim i svjetovnim izazovima turbulentnog europskoga društva druge polovice 20. stoljeća, čitateljstvu je vjerodostojno osvijetlila s jedne strane sestrinsku pečalbarsku žrtvu iz olovnih vremena te s druge strane njihove goleme višestruke prinose u raznim područjima ljudske djelatnosti od socijalne i zdravstvene skrbi do umjetničkog stvaralaštva i kulture susreta koju zagovara papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan selilaca (2018).

Sveti otac tako na Twitteru ističe četiri ključne riječi: primiti, zaštititi, promicati i integrirati selioce. Pritom je papa napomenuo da integracija nije asimilacija koja vodi do nestanka ili zaborava vlastitoga kulturnog identiteta, već je riječ o dužem procesu kojim se podupire kultura susreta, zajamčivši da je Crkva raspoloživa da se i sama nanovo zauzme na tom području. Hrvatske časne sestre u Njemačkoj u toj su misiji u hodu sa svojim narodom na vremenskoj okomici od pola stoljeća još od egzodusa iz komunističkoga 'raja' SFRJ, preko razdoblja Domovinskoga rata do najnovijeg migrantskoga vala koji zahvaća gospodarskom tranzicijom osiromašeni europski jug Hrvatske i njezina susjedstva. Usto, časne reagiraju i na izazove suvremene mobilnosti na tlu Starog kontinenta s kojima se nosi europska mladost današnjice.


07.03.2018.

SVJEDOČANSTVO HRVATSKE EMIGRANTKINJE Predočeno u knjigu 'Dnevnik iz tuđine'

11.09.2018.

O desetljećima iseljeničkog života u Australiji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni