NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.03.2018
tekst
tekst

Iseljenički info

SAD JE I DEFINITIVNO Hrvati neće moći bez ograničenja raditi u Austriji još dvije godine

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Poslodavcima iz Austrije moguće zaposlenje hrvatskih radnika u preko 60 zanimanja koja su u Austriji deficitarna.

Br. pregleda: 6490

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Austrijska vlada namjerava kod Europske komisije zatražiti produljenje prijelaznog razdoblje tijekom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada do 2020., javljaju austrijski mediji u ponedjeljak.

‘Produljenje ograničenja pristupa austrijskom tržištu rada za državljane Hrvatske je po mišljenju austrijske vlade iz više razloga smisleno’, rekao je glasnogovornik austrijskog kancelara Sebastiana Kurza za austrijsku novinsku agenciju APA.

Kao jedan od razloga se navodi velik broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji.

‘Već sad bilježimo natprosječno velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla. I zato se može polaziti od toga da prijevremeno otvaranje tržišta rada za državljane ove zemlje ne bi rezultiralo povećanju broja stručnjaka i visokokvalificiranih nego povećanjem broja nezaposlenih’, stoji u obrazloženju vlade.

Nadalje se objašnjava da je i sada, kada je tržište rada za radnike iz Hrvatske djelomično zatvoreno, poslodavcima iz Austrije moguće zaposlenje hrvatskih radnika u preko 60 zanimanja koja su u Austriji deficitarna.

Vlada trenutno ispituje i dodatne izuzetke za sezonske radnike u turizmu kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenja. Ovu odluku narodnjačko-slobodarske vlade je podržala i socijaldemokratska oporba.

Protiv produljenja ograničenja pristupa tržištu rada za državljane Hrvatske je austrijska ministrica gospodarstva Margarete Schramboeck.

‘Potreba u poduzećima za radnicima je tu a iz istočne Europe u Austriju gotovo da više i ne dolaze radnici’, rekla je Schramboeck za dnevnik ‘Presse am Sonntag’.

Zemlje Europske unije imaju pravo ograničiti pristup državljanima novih članica unije do pet godina. Nakon toga je moguće ograničenje jedino u slučaju ako se ustvrdi da bi potpuno otvaranje granica negativno utjecalo na domaće tržište rada. Ukoliko Bruxelles odobri austrijski zahtjev, ograničenje pristupa tržištu rada za hrvatske državljane bi trajalo do 1. srpnja 2020.

06.03.2018.

Prošlogodišnja procesija (foto: Zlatko Duzbaba)

PROCESIJA VELIKOG PETKA I ove godine nastavlja se hrvatska tradicija u Stuttgartu, evo gdje i kad

19.03.2018.

Poslije procesije i križnog puta u 18 sati u crkvi su obredi Velikog petka. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku