NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.03.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

NAJSTARIJE ŽIVUĆE HRVATSKE NOVINE Izlaze već 156 godina kao 'glasilo za interese hrvatskoga naroda'

Foto: Narodni list

Zalagali se za ujedinjenje Dalmacije s Hrvatskom.

Foto: Narodni list

Autor: CroExpress

Prvi broj zadarskog Narodnog lista izišao je 1. ožujka 1862. godine, a svojom pojavom, tekstovima i borbom za materinji, hrvatski jezik, pobudio je i međunarodnu javnost. Glasilo je izlazilo na talijanskom jeziku pod nazivom Il Nazionale, a imalo je i Prilog k Narodnom listu na hrvatskom jeziku.

Od 1869. godine tiskaju se usporedo Narodni list i Il Nazionale, a od 1876. godine Narodni list izlazi samo na hrvatskom jeziku. Na stranicama Narodnog lista vodeći hrvatski intelektualci provodili su program Narodne stranke, zalagali se za ujedinjenje Dalmacije s Hrvatskom, kao i za uvođenje hrvatskog jezika u javni život.

Prvi urednik Narodnog lista bio je ugledni humanist, povjesničar i znanstvenik Natko Nodilo. Uz njega tadašnji napredni intelektualci koji su pisali u Narodnom listu bili su: Mihovil Pavlinović, Miho Klaić, Kosta Vojnović, Ivan Danilo, Nikola Zvonimir Bjelovučić i drugi. Nakon Nodilova odlaska iz uredništva, Narodni list uređuje Lovro Matić, potom i niz uglednika toga doba, od kojih je naznačajnije spomenuti Jurja Biankinija koji list u potpunosti uređuje na hrvatskom jeziku. Godine 1920. dolazi do nasilnog gašenja, zbog poznatog Rapallskog ugovora i skorašnje vlasti talijanskih fašista u Zadru.Nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine u Zadru ponovno izlazi Narodni list. Izlaženje je obnovio Vjekoslav Maštrović. Kako se u to doba u Zagrebu nakratko pojavio dnevnik s istim nazivom, Zadarski Narodni list prisiljen je privremeno promijeniti naziv u Glas Zadra. Nakon prestanka izlaženja zagrebačkog glasila, Narodni list ponovno dobiva svoje povijesno ime kojeg nosi do današnjih dana, više od trinaest desetljeća. U impresumu se definirao kao tjednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske kotara Zadar, informativno-politički tjednik SSRN Zadarske regije, informativno politički tjednik SSRN Sjeverne Dalmacije.

Od 1994. godine, Narodni list se tiska kao tjednik u tiraži od 10.000 primjeraka. U samostalnoj Hrvatskoj se u impresumu od 1995. definirao kao glasilo za interese hrvatskoga naroda.

01.03.2018.

RITI SU LOVCI PRIJETILI ODSTRIJELOM Pa sad traži ljude koji će joj pružiti topli dom (umjesto metka)

16.03.2018.

Prepuštena na milost i nemilost negativaca ove priče Rita je morala otići iz jedinog doma za koji je do tada znala. Više>

Foto: Z.S.

BUBI Ovog presimpatičnog mješanca bigla odbacili su nakon tri godine, sada traži odgovorne ljude pune ljubavi

13.03.2018.

Bubi je veseli, razigrani trogodišnjak koji se odlično slaže sa psima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku