NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.07.2018
tekst
tekst

Vjera

VALENTINOVO I ČISTA SRIJEDA PADAJU NA ISTI DAN Evo što je vjernicima činiti

Foto: TUZGN

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme.

Br. pregleda: 2297

Foto: TUZGN

Autorica: Lucija Fosić/Book.hr

Komercijalizacija je danas dinamičan i brzorastući proces koji ne poznaje granicu između vjerskoga i nevjerskoga. 14. veljače, dan je kada se obilježava dan sv. Valentina. O svetom Valentinu nema mnoštvo vjerodostojnih povijesnih podataka. On je bio biskup i mučenik koji se posmrtno, tek u srednjem vijeku, počeo štovati. Sv. Valentin zaštitnik je zaljubljenih uz koga se veže nekoliko legendi. Jedna od tih legendi govori da je sv. Valentin blagoslovio kršćanku i rimskoga legata, koji je zbog ljubavi prema toj djevojci i sam postao kršćaninom. Mladić i djevojka su prije braka oboljeli, a on im je dao svoj blagoslov. Ovu vrlo privlačnu legendu za zaljubljene, ubrzo su prepoznali komercijalisti.

Ove godine, spomendan sv. Valentina i Čista srijeda (Pepelnica) padaju na isti dan. To se preklapanje zadnji put dogodilo 1945. godine. Sada se postavlja pitanje, trebamo li dati prednost komercijalizaciji ili duhovnosti. Valentinovo diljem svijeta znači darivanje, poklanjanje pažnje dragim osobama, izvođenje na obilne večere. Ne treba li pokloniti pažnju dragim i bliskim osoba tijekom cijele godine?

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme. Razdoblje korizme traje 40 dana prije Uskrsa. Taj je dan post i nemrs, dan pokore koji nas vodi na put promišljanja i propitivanja. Na što se odlučiti? Dan posta i nemrsa, promišljanja i propitivanja za nadolazeće vrijeme itekako je važno, a može zamijeniti Valentinovo. Na dan Čiste srijede, s dragim i bliskim osobama, prođite zajedno kroz pokoru. A pokladni utorak kao stvoren je za komercijalizirano Valentinovo.

>>> SUTRA JE PEPELNICA Dobro isplanirajte dan jer su propisani i post i nemrs

13.02.2018.

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju

08.07.2018.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje