NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.02.2018
tekst
tekst

Vjera

VALENTINOVO I ČISTA SRIJEDA PADAJU NA ISTI DAN Evo što je vjernicima činiti

Foto: TUZGN

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme.

Br. pregleda: 1880

Foto: TUZGN

Autorica: Lucija Fosić/Book.hr

Komercijalizacija je danas dinamičan i brzorastući proces koji ne poznaje granicu između vjerskoga i nevjerskoga. 14. veljače, dan je kada se obilježava dan sv. Valentina. O svetom Valentinu nema mnoštvo vjerodostojnih povijesnih podataka. On je bio biskup i mučenik koji se posmrtno, tek u srednjem vijeku, počeo štovati. Sv. Valentin zaštitnik je zaljubljenih uz koga se veže nekoliko legendi. Jedna od tih legendi govori da je sv. Valentin blagoslovio kršćanku i rimskoga legata, koji je zbog ljubavi prema toj djevojci i sam postao kršćaninom. Mladić i djevojka su prije braka oboljeli, a on im je dao svoj blagoslov. Ovu vrlo privlačnu legendu za zaljubljene, ubrzo su prepoznali komercijalisti.

Ove godine, spomendan sv. Valentina i Čista srijeda (Pepelnica) padaju na isti dan. To se preklapanje zadnji put dogodilo 1945. godine. Sada se postavlja pitanje, trebamo li dati prednost komercijalizaciji ili duhovnosti. Valentinovo diljem svijeta znači darivanje, poklanjanje pažnje dragim osobama, izvođenje na obilne večere. Ne treba li pokloniti pažnju dragim i bliskim osoba tijekom cijele godine?

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme. Razdoblje korizme traje 40 dana prije Uskrsa. Taj je dan post i nemrs, dan pokore koji nas vodi na put promišljanja i propitivanja. Na što se odlučiti? Dan posta i nemrsa, promišljanja i propitivanja za nadolazeće vrijeme itekako je važno, a može zamijeniti Valentinovo. Na dan Čiste srijede, s dragim i bliskim osobama, prođite zajedno kroz pokoru. A pokladni utorak kao stvoren je za komercijalizirano Valentinovo.

>>> SUTRA JE PEPELNICA Dobro isplanirajte dan jer su propisani i post i nemrs

13.02.2018.

Savez Božji s Noom, izbavljenim od voda potopa

18.02.2018.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŽELITE MIRNO SPAVATI? Izmolite navečer ovu molitvu

16.02.2018.

Najbolji način za postići dobar san je kad se povrati nutarnji mir i srce sjedini s Bogom prije sna. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu