NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

Vjera

VALENTINOVO I ČISTA SRIJEDA PADAJU NA ISTI DAN Evo što je vjernicima činiti

Foto: TUZGN

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme.

Br. pregleda: 2125

Foto: TUZGN

Autorica: Lucija Fosić/Book.hr

Komercijalizacija je danas dinamičan i brzorastući proces koji ne poznaje granicu između vjerskoga i nevjerskoga. 14. veljače, dan je kada se obilježava dan sv. Valentina. O svetom Valentinu nema mnoštvo vjerodostojnih povijesnih podataka. On je bio biskup i mučenik koji se posmrtno, tek u srednjem vijeku, počeo štovati. Sv. Valentin zaštitnik je zaljubljenih uz koga se veže nekoliko legendi. Jedna od tih legendi govori da je sv. Valentin blagoslovio kršćanku i rimskoga legata, koji je zbog ljubavi prema toj djevojci i sam postao kršćaninom. Mladić i djevojka su prije braka oboljeli, a on im je dao svoj blagoslov. Ovu vrlo privlačnu legendu za zaljubljene, ubrzo su prepoznali komercijalisti.

Ove godine, spomendan sv. Valentina i Čista srijeda (Pepelnica) padaju na isti dan. To se preklapanje zadnji put dogodilo 1945. godine. Sada se postavlja pitanje, trebamo li dati prednost komercijalizaciji ili duhovnosti. Valentinovo diljem svijeta znači darivanje, poklanjanje pažnje dragim osobama, izvođenje na obilne večere. Ne treba li pokloniti pažnju dragim i bliskim osoba tijekom cijele godine?

Čista srijeda je dan koji kod kršćana obilježava početak korizme. Razdoblje korizme traje 40 dana prije Uskrsa. Taj je dan post i nemrs, dan pokore koji nas vodi na put promišljanja i propitivanja. Na što se odlučiti? Dan posta i nemrsa, promišljanja i propitivanja za nadolazeće vrijeme itekako je važno, a može zamijeniti Valentinovo. Na dan Čiste srijede, s dragim i bliskim osobama, prođite zajedno kroz pokoru. A pokladni utorak kao stvoren je za komercijalizirano Valentinovo.

>>> SUTRA JE PEPELNICA Dobro isplanirajte dan jer su propisani i post i nemrs

13.02.2018.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

MAJSTOR DOBRIH SAVJETA Tomislav Ivančić nam objašnjava kako pobijediti strah

20.04.2018.

Ima li rame na koje se možemo osloniti, a da ne budemo izdani, protjerani i ostavljeni? Ima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu