NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

BiH

OTVORENO DOPISNIŠTVO HRT-A U MOSTARU 'Snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine'

Foto: HRT Komunikacije

Nakon četverogodišnje stanke.

Foto: HRT Komunikacije

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska radio televizija otvorila je u petak u Mostaru dopisništvo, a govornici na otvaranju su istaknuli kako će kroz programe javne televizije i radija biti promovirane teme iz života tamošnjih Hrvata i Bosne i Hercegovine u kojoj ne postoji javni RTV servis na hrvatskom jeziku.

‘Poznato je da je BiH, a posebno status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja Republike Hrvatske. S BiH imamo najdužu kopnenu granicu, i u tom kontekstu, osobito je važan podatak da Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javne televizije na svom materinskom jeziku’, rekao je otvarajući prostorije u Mostaru ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

HRT ponovno otvara dopisništvo u Mostaru nakon četverogodišnje stanke, a do kraja mjeseca bit će otvoreno dopisništvo u glavnom gradu BiH, Sarajevu.

Bačić je rekao kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi te medijske kuće za hrvatski narod u BiH.

Glavni ravnatelj HRT-a napomenuo je kako će prisutnost HRT-a u Hercegovini biti mnogo veća što je posebno važno u izbornoj 2018., te da će se time popuniti praznina zbog nepostojanja javnog RTV servisa na hrvatskome jeziku u BiH.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas ocijenio je kako je otvaranje HRT-ovog dopisništva u Mostaru ‘snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine’, kao i poruka koja govori o tome što Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH.

‘Vjerujem da će teme koje će ovo dopisništvo obrađivati na neki način još više osvijestili i senzibilizirati Hrvate u Hrvatskoj da što bolje sagledaju i vide koji su to problemi s kojima se hrvatski narod suočava u svom svakodnevnom životu u BiH’, istaknuo je Milas.

Obraćajući se nazočnima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da je nanesena šteta Hrvatima u BiH svojedobnim zatvaranjem dopisništva HRT-a u Mostaru zbog nepostojanja kanala na hrvatskom jeziku u sustavu javnih emitera u BiH.

‘BiH, kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, svoj strateški interes ima u euroatlantskim integracijama, a da bi to uistinu bilo tako korektno i vjerodostojno prikazano, uvelike će nam pomoći vaš glas s ovim predstavništvom danas ovdje, sutra u Sarajevu’, rekao je Čović.

Istaknuo je kako Hrvati moraju imati mogućnost na informiranje na materinskom jeziku, što međutim sada nije slučaj zbog protivljenja bošnjačke strane. 

10.02.2018.

Youtube snimka zaslona

IZETBEGOVIĆ 'Sve što Hrvati i Srbi rade i planiraju raditi, imputirat će nama'

22.02.2018.

Posebice se obrušio na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Više>

Mile Budak (foto: Wikipedia)

AKTIVISTI UKLONILI IME USTAŠKOG DUŽNOSNIKA IZ MOSTARSKE ULICE Postavili zamjensko ime

20.02.2018.

Aktualni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata predlagao je promjene naziva ulica. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina