NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

BiH

IZETBEGOVIĆ 'Radikalna hrvatska desnica nas stavlja u poziciju da se pravdamo, nismo mi digli mjesec i zvijezdu nad Mostarom, podignut je križ'

Foto: Hina

On je tako komentirao Čovićev istup ranije ovog tjedna u Zagrebu.

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje svog hrvatskog kolege u državnom vrhu Dragana Čovića kako demografska dominacija Bošnjaka prijeti uspostavom islamske države u BiH.

U intervjuu za portal Slobodna Bosna Izetbegović je kazao kako su Čovićeve izjave reciklaža stare teze koja se izvlači ‘poput batine’ još od 1983. i tzv. Sarajevskog procesa na kojemu se, pod optužbom za kontrarevolucionarno djelovanje, sudilo skupini muslimanskih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem.

‘Ovaj put (batini) je novu energiju i šansu dala islamofobija izazvana migrantskom krizom. Cilj je oslabiti poziciju Bošnjaka, staviti nam na vrat hipoteku radikalizma i kompenzirati slabljenje pozicije HDZ-a nakon presude Haaškog tribunala (Jadranku) Prliću i ostalima, izvršiti pritisak kako bi se ishodila rješenja po volji HDZ-a’, ustvrdio je Izetbegović.

On je tako komentirao Čovićev istup ranije ovog tjedna u Zagrebu u kojemu je čelnik HDZ BiH ustvrdio kako građanska država u BiH zapravo znači unitarnu, a time i islamsku državu, jer bi time bila dovedena u pitanje prava druga dva konstitutivna naroda.

Slično upozorenje Čović je izrekao i prošlog tjedna u Bruxellesu kada su on, Izetbegović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom.

Izetbegović drži kako cilj Čovića odnosno HDZ BiH nije teritorijalna podjela BiH ‘iako se i time prijeti’, nego ‘podjela izborne baze’ odnosno RTV sustava, institucija, ministarstava.

‘Zato je Dragan Čović krenuo u napad pred Daulom s tezom o 'radikalnoj bošnjačkoj desnici' i 'namjerama stvaranja islamske države na tlu BiH'. Naravno da takvo što ne postoji, ali postoji radikalna hrvatska desnica i presudom Haaškog tribunala utvrđeni udruženi zločinački pothvat. Stoga, po njihovoj logici, vrijedi pokušati Izetbegovića i Bošnjake staviti u poziciju da se brane i pravdaju. Odgovorio sam da nisu Bošnjaci napravili udruženi zločinački pothvat, srušili Mostar i napravili konc-logore u Hercegovini, da nismo mi digli mjesec i zvijezdu nad Mostarom, već je podignut križ’, kazao je Izetbegović.

Komentirajući prijepore oko izmjena izbornog zakona BiH Izetbegović je kazao kako očekuje da će se u parlamentu BiH o tome razgovarati nakon što medijatori iz Europske unije, SAD i Ureda visokog predstavnika (OHR) obave pojedinačne konzultacije s vodstvima političkih stranaka i kada se odrede ‘obrisi’ mogućih rješenja.

‘Pretpostavljam da će (medijatori) pokušati iskristalizirati rješenje prihvatljivo svima, ili potrebnoj većini pa će onda to biti eventualno usvojeno kao prijedlog te većine s kojim će se ići u parlamentarnu proceduru’, kazao je Izetbegović govoreći o mogućem izlazu iz sadašnje pat-pozicije.

U parlamentu BiH potkraj siječnja oborena su dva suprotstavljena prijedloga izmjena izbornog zakona, koje su u raspravu uputili HDZ odnosno Stranka demokratske akcije (SDA).

Rok za izmjene izbornog zakona istječe početkom svibnja odnosno šest mjeseci prije provedbe izbora, za koje je najavljeno da će se održati 7. listopada.

08.02.2018.

Youtube snimka zaslona

IZETBEGOVIĆ 'Sve što Hrvati i Srbi rade i planiraju raditi, imputirat će nama'

22.02.2018.

Posebice se obrušio na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Više>

Mile Budak (foto: Wikipedia)

AKTIVISTI UKLONILI IME USTAŠKOG DUŽNOSNIKA IZ MOSTARSKE ULICE Postavili zamjensko ime

20.02.2018.

Aktualni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata predlagao je promjene naziva ulica. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina