NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2018
tekst
tekst

EU

'KORZIKA JE SRCE FRANCUSKE' Macron na 'neposlušnom' otoku prihvatio spominjanje u Ustavu, ali i odbio mnoge prijedloge autonomaša

Foto: Pixabay.com

Macron je pristao da se u francuskom ustavu prizna poseban status Korzike, ali ne prihvaća da korzikanski postane službeni jezik.

Foto: Pixabay.com

Autor: Hina/CroExpress

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u srijedu spremnost da se u francuskom ustavu spominje ime Korzika, ali odbacio je druge zahtjeve kao što su proširena autonomija ili priznavanje korzikanskog kao službenog jezika, prenose agencije.

Odnosi Korzike s kontinentalnom Francuskom dugo su vremena mučili francuske predsjednike. Tijekom 40 godina zagovaratelji odcjepljenja vodili su i nasilnu kampanju koja je uključivala napade eksplozivom na policijske postaje i kuće za odmor Francuza iz matične zemlje te ubojstva, a 2014. godine položili su oružje.

Za svog prvog posjeta tom mediteranskom otoku Macron je pokušao pronaći zlatnu sredinu pa je snažno osudio nasilnu kampanju, a istodobno isticao nužnost tijesne suradnje otoka i kopna, piše Reuters.

Korzikanski vođe, izabrani u prosincu, zatražili su poseban status za svoj otok u francuskom ustavu, ali i širu autonomiju te jednak status za francuski i korzikanski jezik. Zatražili su i amnestiju za zatvorenike koji su se nasilnim sredstvima borili za neovisnost.

Macron je pristao da se u francuskom ustavu prizna poseban status Korzike, ali ne prihvaća da korzikanski postane službeni jezik.

Usprotivio se i zahtjevima lokalnih vlasti da zabrane Francuzima iz matične zemlje kupnju nekretnina na otoku. Već u utorak, prvog dana posjeta, francuski predsjednik isključio je amnestiju.

Spominjanje Korzike u francuskom ustavu dobitna je kombinacija jer se otoku priznaje identitet, a istodobno on biva ukotvljen u Francusku Republiku, rekao je Macron.

'Korzika je srce Francuske Republike','rekao je okružen zastavama Francuske i Europske unije, ali ne i Korzike.

Zatim je dodao da će on, bez obzira na sve, biti fleksibilan.

To bi značilo ne samo da će ime Korzika ući u ustav već će se produljiti investicijski plan i pojednostavniti građevinski propisi za taj planinski mediteranski otok.

08.02.2018.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NJEMAČKE VLASTI ZNALE SU ZA MOGUĆI VELIKI ISLAMISTIČKI NAPAD Nećete vjerovati što su teroristi htjeli napraviti da bi ušli u zemlju

18.10.2018.

Srećom, njihovi su planovi pali u vodu zahvaljujući istrazi, ali i raspadu IS-a. Više>

Markus Söder (foto: Markus Söder Twitter)

CSU POČINJE PREGOVORE SA SLOBODNIM BIRAČIMA Zeleni razočarani: 'Propuštaju priliku za nov početak u Bavarskoj'

18.10.2018.

Nakon što su u srijedu obavili pripremne razgovore sa strankom Zeleni i Slobodnim biračima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom