NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HRVATSKI SVEĆENIK POSTAO UPRAVITELJ ŽUPE U NEW YORKU Ove nedjelje je preuzeo službu

Foto: IKA

Od 2012. na službi je voditelja Hrvatske misije u Astoriji.

Br. pregleda: 2963

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

U župi Predragocjene Krvi u župi u Astoriji, Brooklyn, New York, svećenik Krčke biskupije Vedran Kirinčić preuzeo je 4. veljače službu župnog upravitelja.

U toj župi od godine 1971. postoji i Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza gdje se svake nedjelje u kripti istoimene crkve okuplja hrvatska katolička zajednica i slavi euharistiju na hrvatskom jeziku. Astoria je kao dio New Yorka poznata kao multietnička sredina, što je posebno došlo do izražaja i na svečanoj misi uvođenja u službu novoga župnog upravitelja. U dupkom punoj crkvi liturgiju su obogatili župni zborovi američke, hrvatske i latinoameričke zajednice.

Svečanu misu s posebnim blagoslovom novoimenovanog upravitelja predvodio je biskupski vikar Queensa vlč. Tom Pettei. Uz druge svećenike kao delegat krčkog biskupa misu je suslavio i mons. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije, koji se na kraju mise uime biskupa Ivice Petanjka prigodnom riječi obratio vlč. Kirinčiću i brojnim okupljenim hrvatskim vjernicima koji su tim povodom došli i iz drugih župa američkoga velegrada. Uime vjernika novoimenovanom upravitelju i voditelju hrvatske katoličke misije obratila se Bosiljka Buccaran.

Nakon mise u obližnjoj sportskoj dvorani svoje su zadovoljstvo što u svojoj sredini imaju hrvatskog svećenika posebno izrazili hrvatski vjernici New Yorka zajedničkim druženjem uz kavu, kolače i hrvatsku pjesmu.

Vlč. Kirinčić djetinjstvo je proveo u Americi, srednju školu pohađao u Pazinskom kolegiju a teološki studij završio u Rimu. Zaređen je za svećenika Krčke biskupije godine 2008. u krčkoj katedrali. Od 2012. na službi je voditelja Hrvatske misije u Astoriji, New York. 

06.02.2018.

Arhivska fotografija (foto: HKM Stuttgart)

POGANSKA I NEKRŠĆANSKA PRAKSA Hrvatski vjernici Stuttgarta Holywinom umjesto Halloweena

17.10.2018.

Cilj Holywina jest obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih katoličkih svetkovina. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom