NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.02.2018
tekst
tekst

Aktualno

POVRATNICI PREDLAŽU NOVI PRAZNIK 'Ne vidimo zašto se 15. siječnja ne bi slavio kao Oluja'

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Prošlo je 20 godina je otkako je završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Autor: Hina/CroExpress

Predstavnici osječko-baranjske Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) predložili su ponedjeljak navečer da se 15. siječnja proglasi spomen-danom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i danom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Prošlo je 20 godina je otkako je završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, a pa ne vidimo nikakvog razloga da se ne slavi i taj dan kao što se slavi 5. kolovoza’, rekao je Branko Pek, predsjednik županijske organizacije ZPH na okruglom stolu u Belom Manastiru.

‘Žao nam je što i ovaj dio Hrvatske nije oslobođen na isti način, jer bismo time riješili puno više problema s kojima smo se kasnije susreli, no s druge strane moramo biti ponosni što je to jedina akcija Ujedinjenih naroda u povijesti koja je uspjela riješiti sukob mirnim putem’, rekao je Pek.

Predstavnici ZPH odlučili su da će Vladi RH predložiti da se, u datume koji se obilježavaju u Hrvatskoj, uvrsti i 15. siječanj kao spomen-dan međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije Podunavlja.

Tijekom rasprave o statusu hrvatskih branitelja u hrvatskom društvu, u ZPH smatraju kako su oni u zadnje vrijeme omalovaženi i napadani.

‘Govori se o invalidima Domovinskog rata koji primaju mirovine, a zaboravlja se na partizane i njihove mirovine. Drugi svjetski rat je zavšio prije puno godina, a njih još ima 13-14 tisuća, dok otprilike ima petnaestak tisuća hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji ne primaju mirovine’, rekao je Pek.

U ZPH predlažu donošenje novog zakona o ratom stradalim područjima, jer stari zakon više ne funkcionira te da se Zakon o regionalnom razvoju prilagodi ratom stradalim područjima, jer je s područja Baranje do sada odselilo oko 15 tisuća mladih obitelji Na žalost, nema interesa od nadležnog Ministarstva, jer ministrica Gabrijela Žalac ima neke druge ideje u vezi sa Zakonom o regionalnom razvoju, za kojeg mi smatramo da nije primjenjiv’, ocijenio je Pek.

Na okruglom stolu su, uz ostale, sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i grada Belog Manastira.

06.02.2018.

Youtube snimka zaslona

KRIŽEVČANIN NAPUSTIO POSAO I živi od najposjećenijeg šahovskog YouTube kanala na svijetu

21.02.2018.

Mnogima sigurno zvuči nevjerojatno da netko u Hrvatskoj može živjeti od šaha. Više>

Foto: Hina

'SIGURNOSNA SITUACIJA U SVIJETU SLOŽENIJA NEGO IKAD' Hrvatska ministrica o zaključcima konferencije u Münchenu

19.02.2018.

Navela je moguću eskalaciju na Korejskom poluotoku, s mogućnošću nuklearnog rata... Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina