NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

15.08.2018
tekst
tekst

Aktualno

POVRATNICI PREDLAŽU NOVI PRAZNIK 'Ne vidimo zašto se 15. siječnja ne bi slavio kao Oluja'

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Prošlo je 20 godina je otkako je završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

Br. pregleda: 1143

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Autor: Hina/CroExpress

Predstavnici osječko-baranjske Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) predložili su ponedjeljak navečer da se 15. siječnja proglasi spomen-danom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i danom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Prošlo je 20 godina je otkako je završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, a pa ne vidimo nikakvog razloga da se ne slavi i taj dan kao što se slavi 5. kolovoza’, rekao je Branko Pek, predsjednik županijske organizacije ZPH na okruglom stolu u Belom Manastiru.

‘Žao nam je što i ovaj dio Hrvatske nije oslobođen na isti način, jer bismo time riješili puno više problema s kojima smo se kasnije susreli, no s druge strane moramo biti ponosni što je to jedina akcija Ujedinjenih naroda u povijesti koja je uspjela riješiti sukob mirnim putem’, rekao je Pek.

Predstavnici ZPH odlučili su da će Vladi RH predložiti da se, u datume koji se obilježavaju u Hrvatskoj, uvrsti i 15. siječanj kao spomen-dan međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije Podunavlja.

Tijekom rasprave o statusu hrvatskih branitelja u hrvatskom društvu, u ZPH smatraju kako su oni u zadnje vrijeme omalovaženi i napadani.

‘Govori se o invalidima Domovinskog rata koji primaju mirovine, a zaboravlja se na partizane i njihove mirovine. Drugi svjetski rat je zavšio prije puno godina, a njih još ima 13-14 tisuća, dok otprilike ima petnaestak tisuća hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji ne primaju mirovine’, rekao je Pek.

U ZPH predlažu donošenje novog zakona o ratom stradalim područjima, jer stari zakon više ne funkcionira te da se Zakon o regionalnom razvoju prilagodi ratom stradalim područjima, jer je s područja Baranje do sada odselilo oko 15 tisuća mladih obitelji Na žalost, nema interesa od nadležnog Ministarstva, jer ministrica Gabrijela Žalac ima neke druge ideje u vezi sa Zakonom o regionalnom razvoju, za kojeg mi smatramo da nije primjenjiv’, ocijenio je Pek.

Na okruglom stolu su, uz ostale, sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i grada Belog Manastira.

06.02.2018.

Foto: Damir P.

ANKETA Tko treba podnijeti ostavku zbog smrti 22-godišnjeg mladića u Zaprešiću?

14.08.2018.

U uređenim europskim državama odgovorne osobe podnose ostavke i za mnogo manje stvari. Više>

Foto: Goran Baotić / wikimedia commons

VELIKI ČOVJEK I GLAZBENIK Gibonni, sretan ti 50. rođendan, doživi još toliko!

13.08.2018.

Jedan od najslušanijih hrvatskih glazbenika svih vremena. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje