NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.05.2018
tekst
tekst

BiH

'TREĆEG ENTITETA NEMA BEZ RATA' Bakir Izetbegović gostovao u Nedjeljom u 2

Foto: Hina/Fena

'Konflikt sigurno neće početi Bakir Izetbegović i Bošnjaci. Zna se tko je svaki put na Balkanu počeo konflikt', kazao je.

Br. pregleda: 1142

Foto: Hina/Fena

Autor: CroExpress/HRT

'Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH', rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostujući u HRT-ovoj emisiji
Nedjeljom u dva.

'To je teška manipulacija kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju. To je narod koji je zaista dobrohotan, prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu, a napravio je toliko kompromisa i pretrpio udaraca', izjavio je Izetbegović. 'To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmiješano. Oko 60% Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima. Manipulacije i nefer tvrdnje ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi i da se naprave iskoraci jednih prema drugima', istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje o izbornom zakonu te mogućnosti da predstavnici Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH budu izabrani bošnjačkim glasovima, Izetbegović je kazao da se ta priča predimenzionira. 'Teza je da od 17 Hrvata koliko ih ima u Domu naroda Federacije BiH, Bošnjaci namjeravaju izabrati šest Hrvata. Od toga se napravila fama. Od 17 Hrvata je 14 iz HDZ-a i HDZ-a 1990. Onda se nama imputira da namjeravamo nešto. Nikada nismo pretendirali izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Dapače, trudili smo se da taj problem riješimo zajedno', rekao je Izetbegović. 

'Tu je vrlo suptilan balans građanskog principa i etničkog. Ne možete vi samo pomesti građanski princip', dodaje.

Na pitanje je li realan treći entitet u BiH, Izetbegović je kazao da bez konflikta i rata ne može do toga doći. 'Oko 60% Hrvata živi izmiješano s Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli 1993. s HVO-om da izvuku', dodaje i ističe da su to su 'besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i pritisak prema Bošnjacima.'

'Konflikt sigurno neće početi Bakir Izetbegović i Bošnjaci. Zna se tko je svaki put na Balkanu počeo konflikt', kazao je.

Na pitanje kada će posjetiti stratišta hrvatskog naroda u BiH, Izetbegović je među ostalim rekao da treba otići na sva stratišta civila. 'U Križančevom Selu nisu stradali civili. Tamo su poginuli bojovnici i to se ne može uspoređivati s Ahmićima. No sve su to žrtve', kazao je i dodao da će vjerojatno tamo otići.

'Nema razloga da između BiH i RH ne budu dobri odnosi', rekao je.

Izetbegović smatra i da Hrvatima u BiH ne treba posebna televizija, odnosno televizija s federalnom koncesijom gdje bi hrvatski jezik bio dominantan.

05.02.2018.

Srećko Stipović / YouTube

(VIDEO) OTIŠAO U NJEMAČKU PA OSTAVIO KRAVE PRIJATELJU Evo kako je izgledao njihov ponovni susret nakon pola godine

24.05.2018.

Nakon što ih pola godine nije vidio, Zdravko je nedavno posjetio svoje krave. Više>

Foto: Hina/Fena

ERDOGAN ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP U SARAJEVU Izetbegović ga nazvao Božjim izaslanikom: 'Dugo smo dobro živjeli i borili se zajedno'

21.05.2018.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart