NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.10.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'PONOS HRVATSKE' Hrvatska vojska dobitnik prestižne nagrade

Foto: MORH/T.Brandt

Nagrada se dodjeljuje osobama koje su svojim djelima pokazale iznimnu ljudskost, inspirirali druge.

Foto: MORH/T.Brandt

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska vojska dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2017. godinu, prvi put zbog iznimnog angažmana u obrani Hrvatske od požara i poplava, a svečanoj dodjeli u petak je u Zagrebu nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, dok je nagradu u ime Oružanih snaga RH preuzeo načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov.

‘Vi ste ponos Hrvatske, vi ste Hrvatska kakvu trebamo’, poručio je svim dobitnicima nagrade ministar Krstičević, čestitajući im u ime Vlade, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Krstičević je istaknuo kako je ponosan što je Hrvatska vojska jedan od dobitnika ove prestižne nagrade, jer je zajedno s vatrogascima obranila Hrvatsku u najtežoj protupožarnoj sezoni od samostalnosti te pomogla stanovništvu u sanaciji poplavljenih područja. Ovu nagradu označio je kao primjer svima kako treba biti human i pomagati drugima.

Primivši nagradu ‘Ponos Hrvatske’, general Šundov je zahvalio svim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima, osobito pilotima i tehničarima na njihovom angažmanu, te je poručio: ‘Hrvatska vojska će uvijek pomagati svom narodu i svojim građanima. Domovini vjerni!’.

Nagrada se dodjeljuje osobama koje su svojim djelima pokazale iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, a Udruga ‘Ponos Hrvatske’ okuplja dobitnike tog priznanja. Hrvatska vojska i vatrogasci dijele ovogodišnju nagradu za izniman doprinos u protupožarnoj sezoni i u saniranju poplavljenih područja.

U MORH-u napominju da su pripadnici Oružanih snaga nekoliko puta već bili dobitnici te nagrade. Godine 2016. nagrada je dodijeljena posadi broda ”Andrija Mohorovičić’, koja je u EU-ovoj operaciji ‘Triton’ u Sredozemnom moru spasila 2516 ljudi. Pripadnik Hrvatske ratne mornarice, mornar Toni Čančar, dobitnik je nagrade 2015. nakon što je na Malom Brijunu spasio desetogodišnju djevojčicu koja je upala u more, i to u prostor širine 60 centimetara između broda i obale.

Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a dobitnica je tog priznanja 2014. godine, budući da je uz redovite zadaće, sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu i Kosovu, prepoznatljiva i po humanim akcijama. Bojnik Ivica Čelik i njegova supruga Ivanka dobitnici su nagrade 2012. godine, jer su posvojili troje malodobne djece nakon što su im oba roditelja u kratkom vremenu preminula zbog bolesti.

Satnik Zvonimir Milatović, pilot HRZ-a, dobitnik je nagrade 2009 zbog hrabrosti i profesionalnosti koju je pokazao tijekom leta na generalnoj probi za Dan Oružanih snaga 2008., kada je zbog kvara na zrakoplovu, unatoč punom spremniku goriva, uspio sigurno prizemljiti borbeni zrakoplov MiG-21.

Pukovnik Ratimir Benčić nagradu je dobio 2008. za sudjelovanje u spašavanju stradalih u bombaškom napadu koji se dogodio ispred indijskog veleposlanstva u Kabulu, gdje je bio sudionik misije ISAF u sklopu hrvatskog kontingenta.

‘Sva navedena priznanja pokazuju kako su Oružane snage RH i njezini pripadnici, bilo kao sustav ili kao pojedinci, uvijek spremni pomoći civilnom stanovništvu u nevolji, te da je taj njihov nesebičan angažman u društvu javno prepoznat i priznat’, ističu u MORH-u.

03.02.2018.

Foto: Hina

'GUBITAK VEĆI NEGO BRODOGRADILIŠTA, A ISPLATILI SU SI BONUSE' Zastupnik traži opoziv guvernera Vujčića

18.10.2018.

Zatražio je i da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor. Više>

FOTO: HINA

VJEŽBA 'VELEBIT 18 - ZDRUŽENA SNAGA' Koštala osam milijuna kuna

18.10.2018.

Zapovjednici trodnevne vojne vježbe 'Velebit 18 - združena snaga' izvijestili su u četvrtak da su troškovi vježbe bili 8,075 milijuna kuna. Više>

FOTO: Pixabay

KOD OTOKA UGLJANA PRONAĐENO Tijelo još jedne žene

18.10.2018.

U moru u blizini otočića Karantunić kod Ugljana, u četvrtak oko 13 sati pronađeno je tijelo nepoznate žene. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom