NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.10.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SRBIJANSKI MINISTAR REAGIRAO NA TRAŽENJE ISPRIKE ZBOG VELIKOSRPSKE AGRESIJE 'Vučićeva mirovna politika nema sugovornike u Hrvatskoj'

Foto: Hina

Vulin, kojega hrvatski mediji smatraju dežurnim provokatorom Hrvatske, za posjet Vučića ima niz uvjeta.

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u četvrtak da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne treba putovati u Zagreb jer smatra da njegova mirovna politika ‘nema sugovornike’ u Hrvatskoj.

‘Mirovna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema sugovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsjednik ne treba iću u Hrvatsku’, poručio je Vulin, komentirajući reagiranja na hrvatskoj političkoj sceni nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Vučiću da posjeti Zagreb koji je on i prihvatio.

Vulin je, reagirajući na poruku svog hrvatskog kolege Damira Krstičevića da se Vučić treba ispričati ‘zbog velikosrpske agresije’ i da je ‘isprika minimum’, rekao kako za takva uvjetovanja ‘nema razloga niti opravdanja’, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS)

‘Vučićev posjet se među hrvatskim političarima uvjetuje isprikama za koje nema razloga ni opravdanja, a on (Krstičević) vrijeđa i napada’, rekao je Vulin Tanjugu.

Krstičević je u četvrtak u Zagrebu rekao kako je srbijanski šef države ‘dobrodošao’ u Hrvatsku, ali i da od Vučića prvo očekuje ispriku zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Vulin, kojega hrvatski mediji smatraju dežurnim provokatorom Hrvatske, za posjet Vučića ima niz uvjeta, a usput je srpsku agresiju na Hrvatsku opet nazvao građanskim ratom.

Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb ‘s pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijkom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-tih godina, ispriku i povlačenje zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima’, rekao je on.

U Vulinovoj izjavi koju prenose RTS i Tanjug, srbijanski ministar ocjenjuje kako predsjednik srbije u Hrvatskoj trebva dobiti ‘i ispriku i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba, ali i države Srbije, isprike za zatvaranje granica tijekom migrantske krize, isprike za ustaške ploče na jasenovačkom stratištu’.

Vulin sugerira kako Vučić ne treba ići tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom, a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem, prenosi RTS.

‘Neka Hrvatska nađe snage priznati zločine i za njih se ispričati, pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb’, savjetuje Vulin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da od posjeta Hrvatskoj ‘ne očekuje čuda’, ali je uvjeren da će razgovori biti dobri i ‘ljekoviti’ jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi, te da on ne želi izbjegavati ni jednu temu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u službeni posjet Zagrebu sredinom veljače ocijenivši kako je za taj susret ‘sazrelo vrijeme’ i ‘u dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti’.

‘Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima’, naglasila je Grabar-Kitarović u pozivu Vučiću.

02.02.2018.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) ZASTUPNIK ISTRESAO 'SMEĆE' PRED JANDROKOVIĆA 'Dajte, molim vas, pokupite ovo...'

17.10.2018.

Jandroković ga je zamolio da to pokupi, na što se ovaj ubrzo odazvao. Više>

FOTO: HINA

PAVIĆ: MIROVINSKA REFORMA OMOGUĆAVA DUGOROČNU Financijsku održivost mirovinskog sustava

17.10.2018.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je da će paket zakona mirovinske reforme omogućiti povećanje mirovina i dugoročnu financijsku izdrživost. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom