NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2018
tekst
tekst

Hrvatska

(VIDEO) HNS-OVAC U SABORU ZATRAŽIO PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE GLASNOVIĆA 'Mislim da taj čovjek nije zdrave glave'

Youtube snimka zaslona

Glasnović se nakon stanke koju je zatražio požalio kako je ‘žrtva paljbene skupine u Saboru’ koja ga tuži za govor mržnje.

Br. pregleda: 1215

Youtube snimka zaslona

Autor: Hina/CroExpress

Izlaganje nezavisnog Željka Glasnovića koji je tvrdio da je ‘žrtva paljbene skupine u Saboru’, u četvrtak je već na početku saborskog zasjedanja užarilo atmosferu u sabornici do te mjere da je GLAS-ov Goran Beus Richembergh zatražio njegovo psihijatrijsko vještačenje jer ‘nije zdrave glave’, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozivao je na dignitet Sabora.

Glasnović se nakon stanke koju je zatražio požalio kako je ‘žrtva paljbene skupine u Saboru’ koja ga tuži za govor mržnje.

‘Tko su ti ljudi? To su mentalni Jugoslaveni koji ne mogu promijeniti svoj mentalni sklop, to je kulturološko, antropološko i psihološko pitanje, ne ekonomsko i političko. Taj se mentalni sklop transgenetski prenosi. Ne možemo izaći iz toga, ukopani smo u te rovove’, rekao je Glasnović.

Ti bivši ali i sadašnji mentalni Jugoslaveni, nastavio je, govore isprazne fraze, apstraktne govore.

‘Tko su te glave? Tu sjede. Ne znam jel' su Histrijani, Istrijani, jesu još pod talijanskom okupacijom tamo gore, bili su pripadnici tzv. ferijalnih saveza, dobili su šatorska krila, pjevali partizanske pjesme, SKOJ-evci, policijski odgoj je vaspitavanje, predavali su tamo: uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u’, kazao je Glasnović.

U nastavku izlaganja se obrušio i na novinare. ‘Svi su novinari bivši radili za UDBA-u, bili su društveni službenici, oni koji su u New Yorku radili, kao danas npr. čovjek koji nas predstavlja na East Riveru, mister Drobnjak i drugi karakteri, pa nisi mogao dobiti putovnicu ako nisi radio za njih’, poručivao je Glasnović.

Nakon njegovog izlaganja na povredu Poslovnika požalio se najprije Beus Richembergh.

‘Mi već mjesecima, ako ne više od toga, trpimo maltretiranje i vrijeđanje zastupnika Glasnovića. To je nedopustivo. To što on sebi ovdje dopušta, dakle, ne samo da vrijeđa kolege, da paušalno iznosi ocjene i vrijednosne sudove o ljudima o kojima ne zna ništa, nego redovito vrijeđa ljude koji nisu u ovoj sabornici, proziva ih kao najveće kriminalce, moralne nule ili ljude koji su suspektne prošlosti, ali eto upravljaju Hrvatskom. To je nedopustivo’, poručio je.

Cijela je javnost, nastavio je, zgrožena takvim načinom govora. ‘Dobrovoljno se dajem na raspolaganje, ali tražim to i od gospodina Glasnovića, da se podvrgnemo psihijatrijskome vještačenju, jer mislim da taj čovjek nije zdrave glave’, zaključio je Beus Richembergh.

Reagirao je i nezavisni zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

‘Sabor se pretvara u kabare. On se pretvara u cirkus. Funkcija zbog kojih smo mi odabrani nije da na taj način govorimo i da na taj način tretiramo hrvatski narod. Gospodin Glasnović misli da ima copy right na hrvatski narod. To je njegovo mišljenje, ali međutim, ne bi se trebalo dozvoliti, da on takvo mišljenje, na tako komičan i smiješan način iznosi u ovom Saboru’, poručio je Radin.

No, Glasnović je ustrajao na tome da govori istinu.’Tko to prihvaća, nek prihvaća, ja govorim istinu, ja što govorim pokrijepit ću činjenicama. Imam pravo govoriti što mislim. I imam svoje biračko tijelo, koje također dijeli isti svjetonazor’, poručio je.

‘Ovdje smo ušli izabrani od naroda i svatko je dobio određeni dio glasova. Međutim, to nam ne pruža priliku i nije u redu da koristimo neprihvatljiv govor, da vrijeđamo drugoga, to znamo i to piše i u novom etičkom kodeksu, koji ćemo, nadam se, donijeti, da zastupnik ne smije klevetati, ne smije vrijeđati, ne smije upotrebljavati govor mržnje’, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zastupnike je pozivao da u raspravama budu argumentirani, dodao da je Hrvatska svjetonazorski vrlo šarolika te je apelirao da se u tome ima dignitet.

‘Nitko od nas ne bi trebao govoriti na način kao što smo čuli danas. I ne vjerujem da treba bilo koga podvrgnuti psihijatrijskom testu, kolega Beus Richembergh, nećemo to, to nije naša zadaća, s time se bave druge institucije’, zaključio je Jandroković.

01.02.2018.

FOTO: HINA

ROSSANDA: NOVI PLAN RESTRUKTURIRANJA ULJANIKA Danas će biti predan Ministarstvu gospodarstva

19.10.2018.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda izjavio je u petak da će novi plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik biti predano u Ministarstvu gospodarstva. Više>

FOTO: Youtube

(VIDEO) OČARAVAJUĆI VIDEO LONJSKOG POLJA Kao predah na kraju radnog tjedna

19.10.2018.

Odmorite uz čudesne prizore Lonjskog polja i živopisne prirode. Više>

Foto: Hina

'GUBITAK VEĆI NEGO BRODOGRADILIŠTA, A ISPLATILI SU SI BONUSE' Zastupnik traži opoziv guvernera Vujčića

18.10.2018.

Zatražio je i da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Promatranje ptica u Ninu

FOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom